<$BlogRSDUrl$>

27.2.07

fooled...again (ενημερωμένο). 

ή nosebud


Πολύ ωραία τα λέει ο-μπλογκερ-με-το-χειρότερο-ψευδώνυμο-που-έχω-δει.



Το τραγουδάκι,

[Ι'm young and healthy
And you've got charms
It would be a sin
Not to have you in my arms]


που παίζει η ορχήστρα στο σόου του Όρσον από εδώ:



[I'm young and healthy
And so are you
When the moon is in the sky
Tell me what i am to do?]

*

Και στην αρχή μάλλον ακούμε την Billie Holiday στο Gloomy Sunday [δλδ. the "Hungarian suicide song"]. Από κάτω η Billie σε κάτι πιο ευχάριστο:


*
Στο τέλος ακούμε, βεβαίως, το I don't want to set the world on fire.
*
Και κάπου ανάμεσα κάτι ακούγεται για 23 skidoo.
*

buzz it!

(5) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

25.2.07

Won't Get Fooled Again 

Καταλήγω: Το δυσκολότερο είναι να εφαρμόσεις αυτά που έμαθες στον καθ ημέρα βίο. Η la το κάνει υποδειγματικά. Κρίμα που θα το σβήσει εν καιρώ. Προσθέτω μόνο τα λόγια.




buzz it!

(2) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

24.2.07

Εν θερμώ. 

Διάβασε:


Η αφίσα σε μεγαλύτερο μέγεθος.

Συγκεκριμένα, ομάδα φοιτητών εισέβαλε στο κτίριο «Κωστή Παλαμά» στην οδό Ακαδημίας, όπου πραγματοποιείτο διημερίδα καθηγητών Πανεπιστημίου, οι οποίοι συζητούσαν για το νόμο πλαίσιο και τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια.

Αφού πήραν θέσεις μπροστά στους καθηγητές, οι φοιτητές φώναξαν συνθήματα εναντίον του νομοσχεδίου και των αλλαγών στα πανεπιστήμια, ενώ ορισμένοι υποστήριξαν ότι γίνεται παραβίαση ασύλου από τους καθηγητές που οργάνωναν στο κτίριο του Πανεπιστημίου τη συζήτησή τους.


Συκοφαντίες; Ίσως. Αλλά αυτό δεν ήταν το μοναδικό μπάχαλο!

buzz it!

(1) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

21.2.07

[...] σήμερα ας πούμε βρήκε ένα κείμενο του thas. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς και γιατί το κάνει αλλά μ' αρέσει.

Εκεί που τρελαίνομαι είναι όταν συνειδητοποιώ ότι πέρασαν κιόλας δυο χρόνια [...]


buzz it!

(4) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

19.2.07

πέντε πράγματα που δεν ξέρω γι αυτόν. 

Είδα ότι μου πέταξαν το μπαλάκι ο Γούφας, ο un certain plume και η Συνήθης Ύποπτη. Πέντε πράγματα. Αλήθεια ή ψέματα; Το σίγουρο είναι ότι δεν τα έχω ξαναπεί.

1. Κάποτε κέρδισα 300000000 (δραχμές) σ’ ένα μήνα.
800000000 σε ένα χρόνο. Αγόρασα διαμέρισμα. Έτσι θα έπρεπε να βγαίνουν τα λεφτά.

Travailler c'est trop dur
Et voler c'est pas beau
D'mander d'la charité
C'est qu'que chose que je n' veux plus faire












2. Στο πανεπιστήμιο πήρα τρία δεκάρια. Αρνήθηκα να μελετήσω τους καθηγητές που θεωρούσα απατεώνες. Προτιμούσα να διαβάζω ξενόγλωσσα, πράγμα που μου στοίχισε αρκετά πεντάρια -όταν δεν είχα μελετήσει επαρκώς ευτυχώς κοβόμουν. Ουσιαστικά αυτοδίδακτος. Πέρασα καλά.

3. Ό,τι λέει ο Πετεφρής.

4. Πολλάκις βρίσκομαι αντιμέτωπος με διλήμματα που δεν έχουν λύση. Του τύπου: Θέλεις να τα φτιάξετε; Θα το μετανιώσεις. Δεν θέλεις να τα φτιάξετε; Πάλι θα το μετανιώσεις! Καταφεύγω, για να αποφασίσω, σε κάτι τελείως αυθαίρετο: Στα ωροσκόπια, που δεν διαφέρουν και τόσο από την λογοτεχνία. Και μετά κλαίω.










Πρέπει να γυρίσω μια ταινία με τίτλο "I married a communist from outer space". Θα χτυπήσω μεγαλύτερο target group.

5. Έκανα δυο χρόνια ραδιόφωνο στο τρίτο πρόγραμμα (Τα κατάφερα χάρη στην τεράστια ραδιοφωνική μου πείρα). Αυτό που συγκράτησα είναι ότι στο δημόσιο δεν προλαβαίνεις να ξοδέψεις τα λεφτά και βρίσκεσαι πάλι μπροστά στον ταμία. Ήμουν βέβαια πιτσιρικάς τότε.
*
- You're a blues John. You're a blues John.
- Same to you Michael.
- You're blues John.




*
Το δεύτερο τραγουδάκι είναι από την σαββοπούλεια εκδοχή του Πλούτου (του Αριστοφάνη).
*
Πετάω το μπαλάκι στους
(ήθελα να πω στον thas, αλλά με πρόλαβαν) ,
yorgos,
Sraosha και Racasha,
talos,
(ήθελα να πω ou ming αλλά με πρόλαβαν),
b.b.e.t.,
magica de spell.
Θα ήθελα κι άλλους... Πλάκα έχει. Άμα θέλουν συμμετέχουν. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα.
*

buzz it!

(10) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

13.2.07

-Qu'est-ce qui gravite autour de la Terre?... La Lune?... Le Soleil? ...

buzz it!

 

12.2.07

Αποκριάτικο ή οι μεταμφιέσεις του νοήματος. 



Ο Γιώργος Δανέζης αναφέρεται, στην τελευταία Νέα Εστία (τεύχος Ιανουαρίου 2007),
[...] στη συλλογή μεσαιωνικών παροιμιών που εξέδωσε [ο Καρλ Κρουμπάχερ] το 1894 [όπου] συναντούμε μια παροιμία την οποία αδυνατεί [ο Κρουμπάχερ] να ερμηνεύσει:
«Πτωχός ή πλούσιος, αν δεν την βάλη ουδέν κοιμάται».
Και συνεχίζει ο Δανέζης:
Στην προσπάθειά του να θεραπεύσει το χωρίο [ο Κ. Κρ.], ακολουθεί τη γραφή ενός χειρογράφου που παραδίδει την παροιμία σε άλλη μορφή: «καν πλούσιος, καν πτωχός αυτήν ου βάλη, ου κοιμάται», διορθώνοντας το αυτήν σε αυτίν. Έτσι μεταφράζει:
«πλούσιος ή φτωχός, αν δεν βάλει το αυτί του κάτω, δεν κοιμάται».
Το 1986 παρεμβαίνει ερμηνευτικά με άρθρο του ο Μ. Ζ. Κοπιδάκης, χαρακτηρίζοντας αθωότατο τον Κρουμπάχερ:
Η μόνη ορθή ερμηνεία της παροιμίας [γράφει ο Κοπιδάκης] είναι βεβαίως αυτή που μαντεύει κάθε νεοέλληνας φτωχός ή πλούσιος, μαρξιστής ή καπιταλιστής, σοφός ή άσοφος. Άλλωστε τις ελάχιστες αμφιβολίες που μπορεί να έχει και ο πιο σχολαστικός τις διαλύει ο κώδικας Βουλισμά (βλ Ν. Πολίτης, Παροιμίαι, Α’, σ. 8, ν’)
«πτωχός και πλούσιος αν δεν τον βάλη, ουδέν κοιμάται»
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά υποστηρίζει ο συντάκτης του σημειώματος:
[...] Σίγουρα ο Έλληνας παροιμιογράφος του Μεσαίωνα θα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος όχι τόσο με τον «αθωότατο» Γερμανό φιλόλογο, όσο με τους «πονηρούς» Έλληνες συμπατριώτες του, γιατί αυτό ακριβώς επεδίωκε, να οδηγήσει τους ακροατές και αναγνώστες του «να πάει ο νους τους στο πονηρό».
Πρόκειται για αίνιγμα, ισχυρίζεται, που ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα αινιγμάτων:
Τα παραπειστικά [...] αινίγματα [που] περιγράφουν δήθεν ερωτικές πράξεις ή σεξουαλικά όργανα, ενώ η λύση τους είναι «παρά προσδοκίαν» εντελώς αθώα.
Για να καταλήξει:
Το ότι το παραπάνω αίνιγμα της συλλογής του Κρουμπάχερ ανήκει σε αυτήν την κατηγορία διαπιστώνεται από τις σωζόμενες σήμερα παραλλαγές του. Αυτές μας δίνουν και την λύση: πρόκειται –ανάλογα με την παραλλαγή- για την κλειδαριά ή τον σύρτη της θύρας του σπιτιού [...]
--------------------
Όλες οι υπογραμμίσεις δικές μου.
--------------------

buzz it!

(9) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

10.2.07

Επανάληψις. 

*
Με την ευκαιρία του τελευταίου ευρήματος του Μπερεκέτη, ας θυμηθούμε το
 Radical Movement for Rebetiko Dechiotification and Bouzouki Detetrachordization .
Ηγέτης του κινήματος ο αξιαγάπητος Antoine.

Μην παραλείψεις να επισκεφτείς τον αυτόματο δημιουργό τσακισμάτων.
*

buzz it!

(7) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

5.2.07

Όπως σου έλεγα ο Μπερεκέτης μαζί με τα θεωρητικά της μουσικής, μου μάθαινε τα στοιχειώδη των μουσικών προγραμμάτων. Πρόσθεσε την προσπάθεια να καταλάβω τα άλλα που μου μάθαιναν στο ωδείο. Και τέλος υπολόγισε ότι την εποχή εκείνη η προσωπική μου ζωή ήταν μάλλον προβληματική. Συναντήθηκαν τα τρία και ιδού:









Μια μουσική άσκηση είναι (άσχετο αν μου πήρε τρεις μήνες ράβε-ξήλωνε). Ένα ιδιόμορφο χιπ-χοπ. Του Μπερεκέτη του άρεσε κι εμένα μου αρέσει. Περιμένω τη μέρα που τέτοιες ασκήσεις θα τις βάζουν στο δημοτικό: "Λοιπόν παιδάκια, τη Δευτέρα θα μελοποιήσετε Παλαμά."

Απαγγέλει ο Α. Εμπειρίκος. Από τη γνωστή σειρά της Λύρας. κατέβασον (δεξί κλικ και save target ή save link as).

buzz it!

(16) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

4.2.07

πόντκαστ εσείς, γράψκαστ εγώ. 

-στον Ακίνδυνο,

χάρη σ αυτόν
βρήκα τον καινούργιο player.
Πάντα χρήσιμος, κομψός, ευγενής,
διακριτικός, με χιούμορ, καίριος.
Με τέτοιους ανθρώπους θέλω,
όταν τυχαίνει, να διαφωνώ.



Κάποτε προσπαθούσα να μάθω ούτι. Απόσπασμα από το μάθημα:











Η καλή μου η δασκάλα η Κατερίνα έκανε ό,τι μπορούσε. Μόνο δυο-τρεις αιώνες μικρότερη από μένα. Ακούγεται καλά γιατί έγραφα όλο το μάθημα σε μίνι ντισκ. Αν και επιμελής μαθητής σιχαινόμουν τον ήχο που έβγαζα.



Ο Μπερεκέτης ήταν διευθυντής του τμήματος παραδοσιακής μουσικής του ωδείου *. Μου έκανε θεωρητικά (και με βοήθησε να καταλάβω ένα σωρό πράγματα) μέχρι που καταλάβαμε ότι προτιμούσαμε το ουίσκι και την κουβεντούλα απ τις κλίμακες. Αν ξέρω κάτι πολύ λίγα από μουσικά προγράμματα, και κατ επέκταση από κομπιούτερ, το οφείλω στην υπομονή του. Ακόμα θα πρέπει να πονάει το αυτί του από τα τηλέφωνα.

* Η ιστοσελίδα στην οποία παραπέμπω είναι απομεινάρι του παρελθόντος. Ουδεμία σχέση έχει το σήμερα με το τότε. Το σύνολο σχεδόν των συνεργατών της εποχής δεν συνεργάζονται με το ωδείο σήμερα. Άλλοι απολύθυκαν κι άλλοι έφυγαν για συμπαράσταση. Δέκα χρόνια πέρασαν από τότε και σιγά μην ανανεωθούν οι ιστοσελίδες.

*

Το είχα ανεβάσει και παλιότερα. Του Παναγιώτη Κονδύλη (η υπογράμμιση δική μου):

«[...] Εδώ πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η συνήθης αντιπαράθεση των εκσυγχρονιστικών τάσεων προς την καλλιέργεια της παράδοσης είναι απλουστευτική και παραπλανητική. Μονάχα η ευόδωση της εκσυγχρονιστικής προσπάθειας επιτρέπει την επιτυχή άμιλλα με άλλα έθνη και έτσι χαρίζει την αυτοπεποίθηση εκείνη, η οποία επιτρέπει την απροβλημάτιστη αναστροφή με την εθνική παράδοση και καθιστά ψυχολογικά περιττό τον πιθηκισμό. Αντίθετα η ανικανότητα ενός έθνους να συναγωνιστεί τα άλλα σε ό,τι σήμερα –καλώς ή κακώς- θεωρείται κεντρικό πεδίο της κοινωνικής δραστηριότητας θέτει σε κίνηση έναν διπλό υπεραναπληρωτικό μηχανισμό: τον πιθηκισμό ως προσπάθεια να υποκαταστήσεις με επιφάσεις ό,τι δεν κατέχεις ως ουσία και την παραδοσιολατρεία ως αντιστάθμισμα του πιθηκισμού. Απ’ αυτή την άποψη, ο πτωχοπροδρομικός ελληνοκεντρισμός και ο κοσμοπολίτικος πιθηκισμός αποτελούν μεγέθη συμμετρικά και συναφή, όσο κι αν φαινομενικά εκπροσωπούν δύο κόσμους εχθρικούς μεταξύ τους.»


Με ανάλογη διάθεση, νομίζω.

*

Είχα διαβάσει στο Ντέφι (που να ψάχνω τώρα) μεταφρασμένους τους στίχους των τραγουδιών που ακολουθούν. Μαζί με άλλα. Έμεινα άναυδος.





Ο Ντάλλα αρέσει και στον Διονύση Σαββόπουλο. Έχει αποδώσει δυο τραγούδια του (απ όσο ξέρω). Το ένα, το "καλέ μου φίλε σου γράφω", είναι πιο γνωστό απ το δεύτερο. Μ' αυτό, το δεύτερο, θα τελειώσω:











Ιδιοφυές το παιχνίδι ανάμεσα στο γυρνάμε και το γερνάμε.

*


ΥΓ. Τα κομμάτια είναι εκεί ολόκληρα. Καρατσεκαρισμένο. Αν κάτι δεν πάει καλά ή έχουμε υπερβεί το bandwidth ή έχει εμφανιστεί κάποιο άλλο, παροδικό, τεχνικό πρόβλημα. Να ξαναέρθεις.

*

buzz it!

(19) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

This page is powered by Blogger. Isn't yours?