<$BlogRSDUrl$>

12.11.03

Είμαι Ελλην, το καυχώμαι 

*
Από το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ "Το επταήμερο του Διόδωρου".
1."Τι είναι οι Ελληνες, ημερολόγιό μου;

Μην είναι θρησκόληπτοι; Μην είναι ξενόφοβοι; Μην είναι κυνικοί; Μην είναι ρατσιστές; Μην είναι εθνικιστές; Μην είναι μεντιοφοβικοί; Μην είναι βιβλιοφοβικοί; Μην είναι δύσπιστοι;
- Ολα είναι οι Ελληνες, και αυτά και άλλα πολλά που τα κρύβουν βαθιά στη σκοτεινή τους καρδιά· έτσι τουλάχιστον τους βρήκε τους [...] συμπατριώτες μου έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, το οποίο, αν δεν μπορούν να το κλείσουν, τουλάχιστον να του αλλάξουν όνομα: είναι δυνατόν να είναι «εθνικό» ερευνητικό κέντρο που διαπιστώνει τέτοιες καταστάσεις;

Και τι βρήκαν, ημερολόγιό μου;

Με άριστα το δέκα, δηλαδή ότι είμαστε εντελώς ηλίθιοι και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους άλλους ανθρώπους, οι Ελληνες αποδεικνύονται βαθύτατα πεπεισμένοι ότι homo homini lupus: βαθμολογούν τον εαυτό τους με 3,5. Οι Ισπανοί αυτοβαθμολογούνται με 4,0, οι Βρετανοί με 5,0 και οι αφελείς Ολλανδοί με 5,5. Με μηδενικό βαθμό αγαθοσύνης (όταν πιστεύουμε ότι όλοι οι άλλοι μάς εκμεταλλεύονται) οι απόγονοι του Αρη Βελουχιώτη αυτοβαθμολογούνται 3,5, οι Ιβηρες 5,0, οι Βρετανοί 5,5 και εκείνοι οι χασισοπότες οι Ολλανδοί 6,5.

Φυσικά, για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον σκληρό κόσμο που Αμερικανοί, Γερμανοί, Εβραίοι και Μασόνοι έχτισαν ολόγυρά τους, οι Ελληνίδες/Ελληνες προσφεύγουν στον Θεό: προσεύχονται κάθε ημέρα ή αρκετές φορές την εβδομάδα κατά 65% - έναντι 50% των Πορτογάλων και 30% όλων των υπόλοιπων σκληρών φωταδιστών.

Αν έκαναν προσπάθεια να εμβαθύνουν και τους ρώταγαν τους Ελληνίδες/Ελληνες οι Γ. Βούλγαρης και T. Καφετζής, που διηύθυναν την έρευνα, «και τι λέτε στην προσευχή σας;», η απάντηση θα ήταν «Θεούλη μου, βγάλε το μάτι του διπλανού».

Και επειδή οι Ελληνίδες/Ελληνες συν Αθηνά κουνάνε και το δαχτυλάκι τους και εκπληρώνονται οι προσευχές τους και, επιπλέον, είναι μετριόφρονες και δεν θεωρούν ότι το πέτυχαν αυτές/αυτοί, φωνάζουν «θαύμα, θαύμα, αποστραβώθηκε ο στραβούλιακας» - αποδίδουν την απώλεια του οφθαλμού στον Χριστό και την Παναγία, γίνονται θεούσες/θεούσοι και βαθμολογούν τη θρησκευτικότητά τους «λίαν καλώς 7,5», με τους άλλους πολύ πίσω και βαθιά αγνωστικιστές: 5,5 τα μακρινά ξαδέλφια Πορτογάλοι, 5,0 οι Ολλανδοί πιάνουν τη βάση και 4,5 απορρίπτονται Ισπανοί κα Βρετανοί.

Πέντε Χριστόδουλοι τους χρειάζονται και τρεις Βαρθολομαίοι."

*
2. "Την εθνική αξιοπρέπεια αποκαθιστά το γεγονός ότι, σύμφωνα με άλλες στατιστικές, η οδός Ερμού είναι έβδομη στον κόσμο από άποψη ύψους ενοικίων που πληρώνουν τα καταστήματα. Πρώτη η Fifth Avenue στη Νέα Υόρκη, Champs Élysées των Παρισίων, Oxford Street του Λονδίνου, ακολουθούν δυο-τρεις εξωτικοί της Απω Ανατολής και μετά η Ερμού! Ακριβότερη και από Banhofstrasse της Ζυρίχης, τη Via Montenapoleone του Μιλάνου. Κάτι Ρώμες και Μαδρίτες δεν τις συζητάμε: η πρώτη δεν βρίσκεται καν στον κατάλογο, η δεύτερη είναι 16η. Για να μην πούμε για τη Rue Neuve των Βρυξελλών - πάτος ευρωπαϊκός: 26η.

Και επειδή τα ενοίκια των καταστηματαρχών τελικώς τα πληρώνουν, βέβαια, οι πελάτες, θυμάμαι από τότε που ήμουν ΕκειΚάτω ότι πληρώνεις κάτι παραπάνω αλλά το ευχαριστιέσαι στην Ερμού: κυκλοφορούν άνετα και μηχανάκια και ταξί και άλλα οχήματα στον πεζόδρομο, ξεκουράζεται το μάτι σου πάνω στα υπέροχα κλιματιστικά μηχανήματα που διακοσμούν τα κτίριά της και ανεβάζουν ευχάριστα τη θερμοκρασία στον δρόμο όταν δουλεύουν όλα μαζί, ενώ τα αφτιά σου απολαμβάνουν τον ευχάριστο βόμβο τους - και κυρίως «σε ανεβάζει», σου φτιάχνει το κέφι και σου αναπτερώνει το ηθικό το διαρκές μεγαλείο που αποπνέουν όλες αυτές οι μεταπολεμικές πολυκατοικίες, οι χτισμένες με τόση καλαισθησία και γούστο. Αν τα σκεφθείς όλα αυτά, αδικείται βάναυσα η Ερμού στην έβδομη μόλις θέση."

*
οι υπογραμμίσεις δικές μου.

buzz it!

 

Comments: Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?