3.1.04
ENA
δημοσίευση σχολίων ή άλλου τύπου κειμένων και η δυνατότητα σχολιασμού τους από αναγνώστες με ψευδώνυμο, ό,τι συμβαίνει δηλαδή σήμερα σε μπλογκ, φόρουμ και chatrooms, μου θυμίζει τη Διάπλαση των Παίδων, ένα περιοδικό που, ξεκινώντας στις αρχές του αιώνα, έκλεισε και ξαναεκδόθηκε αρκετές φορές. Στο ξεκίνημα της, η Διάπλαση έθετε σε κάθε τεύχος ένα ερώτημα του τύπου " σαν τι εφευρέσεις κι ανακαλύψεις φαντάζεσθε πως θα γίνουν στο μέλλον και ποια, κατά τη γνώμη σας, θα είναι η σημαντικότερη; " και όσα παιδιά ήθελαν απαντούσαν μ' ένα γράμμα. Οι συντάκτες του περιοδικού- εκπροσωπώντας την κοινή γνώμη με την μορφή μιας φανταστικής οικογένειας- βράβευαν την καλύτερη απάντηση. Η συμμετοχή με ψευδώνυμο ήταν δωρεάν ενώ, όσοι ήθελαν να δουν το πραγματικό τους όνομα τυπωμένο, έπρεπε να πληρώσουν.
*
H ιδέα είχε επιτυχία και εκατοντάδες πιτσιρίκια, κρυμμένα πίσω απ το ψευδώνυμο τους, διάβαζαν κάθε βδομάδα τα σχόλια του Ανανία και της Αγάπης για τα μικρά τους δοκίμια. Περνώντας τα χρόνια οι αναγνώστες έκαναν πέρα την "οικογένεια" και άρχισαν να σχολιάζουν και να αστειεύονται μεταξύ τους. Η αυθόρμητη παρέα που σχηματίστηκε βρήκε κι όνομα : Διαπλασόπουλα. Στα παιδικάτα τους συμμετείχαν πολλοί, μετέπειτα γνωστοί, παράγοντες του δημόσιου βίου, μεταξύ αυτών και αρκετοί ποιητές και συγγραφείς. Ο Ρίτσος ας πούμε ήταν Διαπλασόπουλο.
*
Kαι τότε και σήμερα τα παιδιά επικοινωνούν γεμίζοντας σελίδες. Το ρόλο του webmaster ( αυτού που ελέγχει τι μπαίνει και τι όχι ) έπαιζαν τότε οι συντάκτες του περιοδικού. Από τότε ως σήμερα έχει παρατηρηθεί μια μικρή αύξηση στις ταχύτητες.
Comments:
Δημοσίευση σχολίου