<$BlogRSDUrl$>

7.1.04

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Ή REVOLUTION; 

Από Το επταήμερο του Διόδωρου (ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ) :

*

Πολλά ισόβια και καθείρξεις επιβλήθηκαν στα μέλη της 17N - τα οποία όμως σχεδόν όλα, όπως και οι αθωωθέντες, αρνούνται τη συμμετοχή τους. Εγώ τους πιστεύω: απλώς είχαν δει φως στη γιάφκα και ανέβηκαν να πάνε στην τουαλέτα [...]

*

Επανάστασις, -εως : [...] 2) η έγερσις και μετάβασις προς κένωσιν, όθεν κατά πληθυντικόν, κενώσεις · Ιπποκράτους Προρρητικόν : «αι πυκναί κατά μικράς επαναστάσεις υπόξανθοι, γλίσχραι, έχουσαι μικρά κοπρώδεα» -- λήμμα «επανάστασις» του λεξικού του Δημητράκου.



Έγερσις και μετάβασις προς κένωσιν, λοιπόν, η επανάσταση α λα ελληνικά· και πρέπει να το συγκρίνουμε αυτό, ημερολόγιό μου, με το γεγονός ότι σε όλες τις άλλες γλώσσες της Ευρώπης η επανάσταση λέγεται revolution ή κάπως έτσι, δηλαδή περιστροφή - τη ρίζα της λέξης θα την αναζητήσουμε στο μεγαλύτερο ίσως ως σήμερα επίτευγμα της ανθρώπινης σκέψης, το έργο του Κοπέρνικου De Revolutionibus Orbium Coelestium, δηλαδή Περί της Περιστροφής των Ουρανίων Σφαιρών: η κοπερνίκεια αντίληψη περί περιστροφής ( revolution ) της Γης γύρω από τον Ήλιο ήταν τόσο συνταρακτική, τόσο απρόσμενη και έξω από τις αντιλήψεις των ανθρώπων εκείνης της εποχής (της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού δηλαδή) ώστε η λέξη «περιστροφή» να καταλήξει να σημαίνει τη ριζική, την εκ βάθρων μεταβολή, την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξεως οπουδήποτε: στην επιστήμη, στην κοινωνία, στην πολιτική, στην τεχνολογία.


Για τους [...] συμπατριώτες μου, η επαναστατική σχέση είναι σχέση με τα μικρά υπόξανθα κοπρώδεα - για τούτο και με τόση ευκολία γίνεται συνεχής αναφορά στην επανάσταση στα ελληνικά πράγματα : εγείρεσαι, κενώνεις - έτοιμη η επανάσταση· για τούτο τόσοι επαναστάτες - διότι τι ευκολότερο από τις γλίσχρες, τις λεπτές και υδαρές κενώσεις; Βέβαια, και τα περί Περιστροφής των Ουρανίων Σφαιρών ανθρώπινη έκκριση είναι και αυτά, του εγκεφάλου όμως: έφαγε τη ζωή του πάνω από τα βιβλία ο Κοπέρνικος για να κάνει την επανάστασή του.


Στην Παλιά Ελλάδα κάθησε ο άλλος στο πληκτρολόγιο, έγραψε δυο - τρεις παπάρες, υπέρ του Σαντάμ, του Μιλόσεβιτς, του Κολοκοτρώνη, του Κουφοντίνα και του Γιωτόπουλου, έκανε επανάσταση και αυτός· γλίσχρα μικρά υπόξανθα κοπρώδεα· που άμα τα ξεράνεις και τα βάλεις σε όπλο σκοτώνουν. Συνεκδοχικά, επανάσταση α λα ελληνικά μπορεί να είναι και το «χέστηκε η φοράδα στο αλώνι», «μια πορδή του αλόγου του», «χέστηκε ο Ζέζας στο αλώνι» και άλλα σκατολογικά. Έτσι εξηγείται η επαναστατική λογοδιάρροια διαφόρων εξήντα και βάλε, αλλά και εβδομηντάρηδων ακόμη : γεροντική ακράτεια. Όλα τα είχε προβλέψει ο Ιπποκράτης, για τούτο ονομάστηκε προρρητικό το έργο του - προφητικό σημαίνει κυριολεκτικά η λέξη.


*
--------------------------------------------------------------------------------

Tρεις εικόνες από το " ο Τεν Τεν στη χώρα των σοβιέτ ", πρώτο άλμπουμ της σειράς, εκδόθηκε το 1929 στις Βρυξέλλες. Μια διαφημιστική αφίσα. Ο Στάλιν, δε θυμάμαι απο που. Ο τίτλος δικός μου

--------------------------------------------------------------------------------

buzz it!

 

Comments: Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?