<$BlogRSDUrl$>

22.4.04

ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ. 

*
Ένα άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη. Αρχίζει έτσι :
"Κακά τα ψέματα. Το Σχέδιο Ανάν είναι κάτι σαν το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά. Όλοι μπορούν να βρουν ένα καλό λόγο για να το καταψηφίσουν. Αλλος γιατί δε πάει στο ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος η Κυρήνεια, άλλος γιατί θεωρεί ότι η 15ετία για πλήρη εφαρμογή του κεκτημένου είναι μεγάλη περίοδος, άλλος γιατί παραμένει το καθεστώς εγγυήσεων κι άλλοι γιατί θέλουν να βασανίζουν τους μαύρους και δι’ αυτών τα αφεντικά τους, που είναι οι αιμοδιψείς ιμπεριαλιστές. Η κριτική στο σχέδιο Ανάν είναι εύκολη, επειδή το σχέδιο είναι συγκεκριμένο. Προνοεί κάποια απτά πράγματα τα οποία μπορεί να μας αρέσουν ή όχι. Η άρνηση γίνεται επί του πραγματικού γι’ αυτό και είναι πειστική."

...και τελειώνει έτσι :
Αν απομείνει κάτι καλό απ’ αυτή τη διαδικασία είναι ότι είδαμε τοις πράγμασι την πλειοψηφία ενός λαού να υπερβαίνει την ιστορία και την μυθολογία του με την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας. Μη γελιόμαστε: και οι τουρκοκύπριοι για «μπαμπέσηδες» κι «αιμοβόρους» Έλληνες μαθαίνουν στα σχολειά τους και σ’ αυτές τις ιδεοληψίες ποντάρει ο κ. Ντενκτάς. Αλλιώς θα τον είχαν κρεμάσει για όσα δεινά τους επέφερε. Οι τουρκοκύπριοι, όμως, κατάφεραν να υπερβούν τα στερεότυπα με την ελπίδα ότι θα προκόψουν. Εμείς μπορούμε;

*
Άλλο άρθρο, του αυτού, περι ομοσπονδίας :
Ακούγεται συχνά ότι το μόρφωμα που θα προκύψει την επομένη της εφαρμογής του σχεδίου Ανάν είναι μοναδικό στον κόσμο. «Δεν έχει ματαγίνει τέτοιο κράτος», λένε. Έχουν δίκιο. Αλλά πάλι, μήπως έχει ματαγίνει κράτος σαν την Γαλλία, σαν τις ΗΠΑ, ή σαν το Βέλγιο; Κάθε κράτος που δημιουργείται είναι λίγο πολύ μοναδικό. Είναι προϊόν της ιστορικής συγκυρίας, ένας πολιτικός συμβιβασμός μεταξύ ομάδων ανθρώπων που αποφασίζουν να ζήσουν μαζί. Κάθε κράτος που δημιουργείται αναπτύσσει τους δικούς του θεσμούς, σύμφωνα με τις παραδόσεις, την συγκυρία και τους συμβιβασμούς της εποχής. Έτσι η Γαλλία είναι Προεδρική Δημοκρατία έχοντας πρωθυπουργό, ενώ οι ΗΠΑ είναι Προεδρική Δημοκρατία χωρίς πρωθυπουργό. Η Βρετανία λόγω παράδοσης έχει Βασιλεία κι εμείς επίσης λόγω παράδοσης και ισχυρών πολιτικών συγκρούσεων έχουμε προεδρευομένη Δημοκρατία.

*
Και τα δύο από εδώ.
*

buzz it!

 

Comments: Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?