<$BlogRSDUrl$>

14.4.05

Το χρήσιμο. 

Διαθέτουμε έναν άλφα αριθμό ατόμων, ας πούμε 68 άτομα ηλικίας 49 έως 94 ετών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια διάγνωσης πιθανής νόσου του Αλτσχάιμερ. Σου γράφω πιθανής, γιατί σίγουρη είναι η νόσος μόνον μετά θάνατον· μετά την νεκροψία. Μετράμε κατόπιν τον βαθμό πνευματικότητας (στα αγγλικά spirituality) αυτών των ατόμων. Πώς; Κάποιοι Αμερικανοί νευρολόγοι θεώρησαν ότι η πνευματικότης μετράται, μεταξύ άλλων, και από την συμμετοχή σε τελετές, δημόσιες ή ιδιωτικές, θρησκευτικού περιεχομένου. Παρακολουθούμε την πρόοδο των συμπτωμάτων σε σχέση με τον βαθμό πνευματικότητας. Παρατηρούμε ότι όσο μεγαλύτερη η πνευματικότης τόσο ηπιότερη η εξέλιξη της άνοιας.

Πρόκειται για τα ευρήματα εργασίας η οποία θα ανακοινωθεί στην 57η ετήσια συνάντηση των Αμερικανών νευρολόγων.

Μικρό το δείγμα και η συσχέτιση λίγο παρακινδυνευμένη. Μπορεί π.χ. οι πνευματικότεροι να έχουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες από τους υπολοίπους (μέρες που είναι, αυτό σκέφτηκα), εξ ου και η καλύτερη πρόγνωση. Να πρόκειται δηλαδή για εσφαλμένη δευτερογενή συσχέτιση. Εξηγούμαι: όσοι έχουν κίτρινα δάχτυλα, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο στους πνεύμονες. Όμως τα κίτρινα δάχτυλα και ο καρκίνος δεν σχετίζονται άμεσα αλλά δευτερογενώς· έχουν κοινή ενδεχόμενη αιτία: το κάπνισμα. Μπορεί επίσης οι δοκιμασίες μέτρησης της πρόγνωσης να είναι biased (μεροληπτικές;). Κ.τ.λ. Πολλές οι παγίδες της στατιστικής. Τα λάθη απολύτως ανθρώπινα και κατανοητά.

Τέλος πάντων, η εργασία της ομάδας θα υποστεί την βάσανο της κρίσης των συναδέλφων τους. Επιπλέον ίσως βοηθήσει να βγάλουν το ψωμί τους μερικοί δημοσιογράφοι και άλλοι επαγγελματίες. Αν όμως υποθέσουμε ότι, με την πάροδο του χρόνου, αποδειχτεί κάποια πραγματική συσχέτιση τότε ίσως υποχρεωθούμε να διαπιστώσουμε, για μια ακόμη φορά, ότι το χρήσιμο δεν είναι υποχρεωτικά και αληθές (ισχύει και το αντίστροφο).
*

buzz it!

 

Comments:
Ρε σύ Kuk λες να την γλιτώσουμε...λόγω
ψαλτηρίου..να γίνει τέτοιο μικρό "θαύμα"

Ενας Εσπερινός την ημέρα...το Αλτσχαιμερ το κάνει πέρα...τελικά ήταν σοφοί αυτοί
οι Πατέρες.

Εκει με τις διατροφικές συνήθειες μου το χάλασες...και με το κάπνισμα,δεν είπαμε να κόψεις το κάπνισμα?
 
Στάση λωτού,…τσκ, α, ααα! Αποκλείεται!
Απλό χριστιανικό σταυρο-πόδι πατώματος.
Βαθειά εισπνοή και…
Οοοοοοομμμμμμμγκουχ
γκοοχ γκαχ
γκουχ γκουχ, διάολε!

Πάμε πάλι.
Βαθειά εισπνοή και…
Οοοοοομμμμμμμμντριιιν, ντριιιν, ντριιν! #%@*^@!
-Ναι, ποιός?
- (...)
-Μπάμπης?
-(...)
-Ποιός Μπάμπης, ρε Μαν?
-(...,που ...! Που ... και... ?! ...?)
-Όχι δε θυμάμαι! Πού να θυμάμαι τώρα?
 
Κuk...Α τρου Μαν
ο Τζα απο πάνω μας βλέπει
Μπον Γκαρσόν
Αιρι Ραστα Μαν...

Δεν έχω πεί την Σαρακοστή δεν θα τρώς
Μπακλαβάδες...κολάζεις τους άλλους
 
Ο πατέρας μου ήταν η επιτομή του spitiruallity. Μέχρι όραμα την Παναγία είχε δει και το ξωκλήσι του Άγιου Κωνσταντίνου έχει τ' όνομά του στους μεγάλους δωρητές. Ο πατέρας μου ήταν η επιτομή της υγιεινής διατροφής. Ψάρια, χόρτα και τα τοιαύτα. Ο πατέρας μου πέθανε από Αλτζχάϊμερ και μόνο ήπια μορφή δεν είχε η νόσος. 7 χρόνια υπέφερε. Το πλήρες πακέτο δηλ.

Δε με χέζουν πια με τις έρευνές τους και τις μαλακίες τους. Λεφτά να πέφτουν για δαύτες και σου φιάχνουν ότι βολεύει τον εκάστοτε χορηγό. Νευρίασα μ' αυτό το post ...
 
Και η μάνα μου είχε άνοια. Σε καταλαβαίνω. Στην περίπτωση της ήθελε απλά να τα έχει καλά με τον θεό. Αλλά δεν στηρίζονται σε μεμονωμένα περιστατικά οι ιατρικές έρευνες. Όσο για τους ερευνητές μπορεί να τα παίρνουν, μπορεί και να μην τα παίρνουν. Αν κατάλαβα καλά, κανείς δεν σου λέει άρχισε να πιστεύεις και η άνοια, που ίσως αναπτύξεις κάποτε (αν ζήσεις αρκετά), θα είναι ηπιότερη. Και η spirituality φαίνεται να ορίζεται με τα ευρύτερα δυνατά κριτήρια. Νομίζω ότι η έρευνα εντάσσεται στις (θεμιτές και επιβαλλόμενες) προσπάθειες (της τελευταίας δεκαετίας) της επιστήμης να μελετήσει το placebo effect. Που απ' ό,τι φαίνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πολύ πολύ ισχυρό. Απ την άλλη ο καθένας έχει το δικό του placebo. Ενδεχομένως η θρησκεία (άλλο πράγμα, λέω, η πίστη) δεν ήταν το κατάλληλο placebo (αν υποθέσουμε ότι κάποιο placebo θα μπορούσε να τον ωφελήσει) για τον πατέρα σου. Τέλος να σου πω ότι η πνευματικότητα όπως την ορίζουν οι συγκεκριμένοι ερευνητές ( NIH/Fetzer Brief Multidimensional Measure of Religiousness/Spirituality και Duke University Religion Index ) δεν ταυτίζεται καθόλου με την πνευματικότητα όπως την καταλαβαίνω εγώ. Η δική τους πνευματικότητα όμως είναι κάτι που φαίνεται μετρήσιμο. Και οι έρευνες μπορούν να γίνουν μόνο με μετρήσιμα μεγέθη. Εν πάση περιπτώσει, "νάφε και μέμνησο απιστείν" που λέει κι ο Επίχαρμος.
*
 
Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?