<$BlogRSDUrl$>

9.11.05

γιορτές. 

*
Μια φωτογραφική μηχανή.

Εκμάθηση στοιχειώδους τεχνικής.

Και:

η Αφροδίτη

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

ο Παντελής

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

η Αλέκα

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

η Νικολέτα

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
*
Από τις φωτογραφίες που τράβηξαν σου στέλνω μερικές που με συγκινούν. Τρία πορτραίτα και την αυτοπροσωπογραφία της Αλέκας. Α, όλα κι όλα, δεν θα το κάνουμε λαογραφικό κέντρο εδώ. Τα παιδιά μένουν στον καταυλισμό τσιγγάνων της Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου Κρήτης. Έχουν κι άλλα ονόματα, εδώ σου γράφω τα ονόματά τους όταν μιλάνε με μπαλαμό.
*
Αυτά χάρη στο πρόγραμμα "Νεολαία" της Ε.Ε. που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Με την οποία ουδεμία σχέση έχω. Το τοπικό πρόγραμμα λέγεται "Μεταμορφώσεις". Έμμεση σχέση: δουλεύει η ξαδέλφη μου γι αυτό. Χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι μ' αυτά τα προγράμματα, αλλά δες τα σαν στιγμές στη ζωή ενός παιδιού και γίνονται σχεδόν απαραίτητα.
*

buzz it!

 

Comments:
'Εκαναν καλή δουλειά με το πρόγραμμα αυτό και τα παιδιά και εσείς.
 
Κι έτσι, με τούτες τις γιορτές των παιδιών αυτών, αποδείξατε αυτό που γράφατε την 7η του μηνός για τις εξεγέρσεις των καταπιεσμένων... μόλις προχθές!

Το γιόρτασαν αυτοί!
*
 
Μην υποτιμας αυτου του ειδους τα προγραμματα. Εχουν μεγαλη δυναμικη και τα ατομα που δουλευουν σε αυτα χαρακτηριζονται απο αγαπη, εντονη θεληση για προσφορα και αλτρουισμο. Θα μπορουσαν να κανουν την διαφορα σε αυτη την καπιταλιστικη κοινωνια. Μακαρι μονο να μην υπηρχαν ανθρωποι και οργανισμοι που να τα εκμεταλλευονται.
 
Αγαπητό θείο τραγί,
κι εγώ νομίζω ότι έγινε καλή δουλειά. Θα ανεβάσω σύντομα κι άλλες φωτό. Χαίρομαι πολύ που το διαπιστώνεις, έστω βασισμένος στα ελάχιστα πειστήρια που παραθέτω. Δεν ξέρω ακόμα αν όντως έχω αποδείξει κάτι. Τα βλέπω περισσότερο σαν συνειρμούς...
*
Αγαπητή sikelia,
Υποτίμηση; Εγώ; Κάθε άλλο. Ίσα-ίσα, που εκτιμώ και σέβομαι βαθύτατα όσους και όσες δουλεύουν σε τέτοια προγράμματα. Και μπορώ να βεβαιώσω ότι η ξαδελφούλα μου είναι ανιδιοτελής. Δεν πήρε μία.
*
Αν και ανιδιοτελείς, έχουν κάτι πατερναλιστικό αυτές οι πρωτοβουλίες που με τσιγκλάει. Καμιά φορά συμβάλλουν, ακούσια βέβαια, στην αποδυνάμωση ή την απόκρυψη πρωτότυπων τρόπων διασκέδασης και «παραγωγής πολιτισμού». Αλλά τα πάντα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Εν τω μεταξύ εγώ θα τσιμπάω απ όπου μπορώ.
*
 
Νομιζω πως πρεπει να απολογηθω για την παρανοηση. Τα υπο-προγραμματα που φιλοξενουνται στο προγραμμα Νεολαια θιγουν ευαισθητα θεματα και εχουν δεχτει πολλα πυρα μεχρι στιγμης. Ως υπερασπιση μου θα πω οτι διαβασα για πρωτη φορα το blog σου και η φραση "Χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι μ' αυτά τα προγράμματα" ειναι μαλλον παρεξηγησιμη.

Προσωπικα το πατερναλιστικο στοιχειο αυτων των προσπαθειων το αποδιδω καθαρα στον ανθρωπινο παραγοντα. Ειναι δυσκολο να δεχτει κανεις την διαφορετικοτητα πολιτισμων και αντιληψεων, και ακομα πιο δυσκολο να αποδεχτει οτι ο τροπος δρασης της πλειοψηφιας (πλειοψηφια = ο "δυνατοτερος") δεν ειναι παντα ο καλυτερος τροπος.
 
Αγαπητή sikelia. Συγνώμη για τυχόν ταλαιπωρία στην εμφάνιση του τελευταίου σχολίου. Έκανα βλακείες με τα settings του blogger.
*
Πάντως και μόνο το γεγονός ότι παρουσιάζω μέρος από τα "προϊόντα" τού προγράμματος δείχνει την αποδοχή μου.
*
Απλώς δεν νομίζω ότι θα επέλθουν οι αλλαγές που προσδοκούν οι εμπνευστές του. Το ξαναλέω, τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.
*
Τέλος: απεχθάνομαι τη μίζερη, εισαγγελικού τύπου κριτική.
*
 
Προς στιγμην αμφεβαλα για το αν πρεπει να απαντησω στον σχολιασμο σου η οχι. Το που κατεληξα ειναι πασιφανες. Καθως δεν σε ξερω, δεν μπορω να κατανοησω το υφος σου και τα νοηματα που κρυβονται πισω απο τις λεξεις σου. Γι'αυτο θα ειμαι λιτη.
Προσπαθω να μην ασκω κριτικη στους αλλους. Δεν πιστευω οτι εχω το δικαιωμα, γιατι δεν ειμαι καλυτερη ουτε χειροτερη μονο διαφορετικη. Οσο λοιπον οι πραξεις καποιου δεν επηρεαζουν την ζωη μου η το κοινο καλο απλα θα σχολιαζω και θα προσπαθω να μαθω απο τον τροπο σκεψης και λειτουργιας του.

Σε ευχαριστω
 
Κι εγώ σ' ευχαριστώ. Στενοχωριέμαι όταν δεν καταφέρνω να δώσω με σαφήνεια το πνεύμα με το οποίο σχολιάζω. Να τονίσω ότι η τελευταία πρόταση, της πιο πάνω δικής μου απάντησης, δεν αφορούσε φυσικά εσένα, αλλά το ύφος όσων ασκούν κριτική στα υπό-προγράμματα που φιλοξενούνται από το πρόγραμμα Νεολαία. Γράφτηκε και με αυτοκριτική διάθεση. Κάθε σχόλιο σου καλοδεχούμενο.
 
:)
 
Οι φωτογραφίες των τσιγγανόπουλων φιλοξενούνται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης...
 
Το γνωρίζω. Όταν έβαλα εδώ τις φωτογραφίες, δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η έκθεση. Παράλειψη μου που δεν την ανάφερα. Αλλά, θέλω να ελπίζω, μικρό το κακό.
 
Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?