<$BlogRSDUrl$>

11.6.06

Αλοζανφάν Ι. 

«For the lonesome-hearted lovers with too personal a tale.» *


Γεννήθηκε το 1792. Στη Ζάκυνθο. Ήταν δέκα χρονών όταν ο πατέρας του Τζανέτος Κάλβος, σε διάσταση με τη γυναίκα του Αντριανούλα, πήρε τα παιδιά του, Ανδρέα και Νικόλαο, και έφυγε για το Λιβόρνο. Το διαζύγιο δεν αργεί.
«Ο Πανιερώτατος, Θεοφιλέστατος και υπέρτιμος Μητροπολίτης της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Κεφαλληνίας Ζακύνθου και Ιθάκης Κύριος, Κυρ. Ιωαννίκιος λαβών εις χείρας και επιμελώς αναγινώσκων την αναφοράν επιφερθείσαν παρά της κυρίας Ανδριανής Ρουκάνη [...] δι ης επιζητεί να διαζευχθή από τον άντρα της Ιωάννην Κάλμπου, ωσάν όπου εγκαταλείψας αυτήν προ χρόνων [...] θεωρών την πρωτότυπον επιστολήν του αυτού Ιωάννου Κάλμπου [...] δια της οποίας [...] φανερεί την πεισματικήν αυτού γνώμην εις το να μη θέλη ποτέ ενώσαι μετ’ αυτής ούτε να επιστρέφη εις Ζάκυνθον την Πατρίδα της [...] καλώς σκεψάμενος [...] θεσπίζει και θεσπίζων δογματίζει: ότι η ρηθείσα Κυρία Αντριάνα Ρουκάνη [...] να μείνει ελευθέρα απεράσαι ως βούλεται».

Όταν όμως πεθάνει η Αντριανούλα, το 1818:
«Το αμπέλι οπού έχω και κυριεύω ως το Ρόιδο, διορίζω να τα έχη και γοδέρη τον καρπό του ο συμβίος μου (ο δεύτερος) για δύο χρόνους και έπειτα θέλω να περνά εις την ελευθέραν εξουσίαν των δύο παιδιών μου ονόματι Ανδρέα και Νικόλαο αδέλφια Κάλμπου, όπου έχω προκρεάδα με τον πρώτον μου συμβίον σινιόρ Τσανέτο Κάλμπου [...]»


(συνεχίζεται: εδώ.)
*
Από το βιβλίο του Λεύκιου Ζαφειρίου «Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου» -Μεταίχμιο, Απρίλιος 2006.
*

buzz it!

 

Comments:
Τι καλά που ψάχνεις, βρίσκεις και μας τα λες... Γιατί όλα όσα αφορούν τον Κάλβο με συγκινούν βαθύτατα; Ξεχώρισα "ωσάν οπού εγκαταλείψας αυτήν προ χρόνων..",..φανερεί την πεισματικήν αυτού γνώμην εις το να μη θέλει ποτέ ενώσαι μετ' αυτής ούτε επιστρέψει εις Ζάκυνθον, την Πατριδα της" και το "να μείνη ελευθέρα απεράσαι ως βούλεται". Αυτό το "ποτέ" το "ωσ βούλεται", μιά μια όλες οι λέξεις μου θυμίζουν όλον τον Κάλβο. Λες να ήξερε αυτό το έγγραφο; Μεγάλος καϋμός αυτός ο ποιητής...Νάσαι καλέ βρε Κουκ. Φ
 
Κροκοδειλάκι ο έπαινος σου μετράει. Ελπίζω να διαβάσεις όλες τις συνέχειες. Κλικ στο αστεράκι στα δεξιά κάθε μότο.
 
'ΕΙΣ ΣΑΜΟΝ
...
Εάν φιλοτιμούμεθα
'να την ξαναποκτήσωμεν
μ' ίδρωτα και με αίμα,
καλόν είναι το καύχημα
της αρχαίας δόξης.' Α.Κ.

Παγανίστε με Χριστιανοί!
 
Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?