<$BlogRSDUrl$>

16.6.06

Αλοζανφάν (διάλειμμα β΄) 

Το βιβλίο του Λ. Ζαφειρίου («Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου») περιέχει και μια αδημοσίευτη ωδή του Κάλβου. Πρόκειται για το πρώτο ποίημά του στα ελληνικά, την ωδή Ελπίς Πατρίδος. Διάβασε πώς βρέθηκε (αντιγράφω από το επίμετρο του βιβλίου):
«Αρχικά η έρευνα έγινε στην British Library μέσω του διαδικτύου με την βοήθεια του δεκαεφτάχρονου μαθητή Τεύκρου Χαχολιάδη. Στις 11 Ιουλίου 2003 εντοπίστηκαν ηλεκτρονικά 48 εκδόσεις σχετικές με τον Κάλβο. Στη συνέχεια, πάντα μέσω του διαδικτύου, η έρευνα κάλυψε και τις υπόλοιπες πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες της Αγγλίας και ένας δεύτερος κατάλογος έδωσε 25 εκδόσεις. Μία από αυτές αφορούσε ένα έντυπο του Κάλβου σε νεοελληνική γλώσσα που τυπώθηκε στο Λονδίνο και απόκειται στη βιβλιοθήκη της Γλασκώβης, βιβλιοδετημένο μαζί με άλλα έντυπα. Τα ακριβή στοιχεία (Glasgow University Library, Call No. Sp Coll BG 57 - c.2) και η ηλεκτρονική αλληλογραφία, στη συνέχεια, αποκάλυψαν ότι επρόκειτο για άγνωστη ωδή»
Σχόλιο ουδέν.

*

(Εντός των ημερών -ίσως αύριον- Ο Θάνατος του Κάλβου)


*

buzz it!

 

Comments:
η πρώτη στροφή της 'χαμένης' ωδής

«Ευλαβώς τρέμω
ρίπτω πρώτην βολάν τα δάκτυλα
επί την αργυρόχορδον
πάτριον κιθάρα»

από την εφημερίδα "Φιλελεύθερος" της Κύπρου

http://www.phileleftheros.com.cy/main/main.asp?gid=134&id=397597
 
και μια ωραία εργασία του μαθητή Γ. Μύαρη από το Εσπερινό Γυμνάσιο Λευκωσίας.

http://www.philology.gr/cooperations/kalvos.doc
 
Α! Σε ευχαριστώ πολύ. Ανακάλυψα και το ωραιότατο άρθρο της Όλγας Σέλλα στην Καθημερινή, χάρη στην εργασία του Γ. Μύαρη.(άρθρο του 2003; O κόσμος το 'χε τούμπανο κι εγώ νόμισα ότι ανακάλυψα την πυρίτιδα.)
 
Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?