<$BlogRSDUrl$>

28.7.06

Ιστοριούλα. 

Να μια ιστορία: ο Θανάσης Παπανικολάου είναι τύπος με εμμονές. Παιδί από οικογένεια τουρκόφωνων ορθοδόξων από το Τσαρικλί της Καππαδοκίας, είχε την μανία να καταγράφει στο κασετόφωνο όσες γερόντισσες (κυρίως) ή γέροντες στον Άνω Μαυρόλοφο Αλμυρού, νομού Μαγνησίας, θυμόντουσαν τραγούδια του τόπου καταγωγής του και καταγωγής τους. Τα λεγόμενα Καραμανλίδικα τραγούδια. Δουλειά της υπομονής. Μαγνητοφώνησε αρκετό υλικό κι η τύχη το έφερε να συναντήσει τον φίλο μου Γιώργο Χατζημιχελάκη και να του ζητήσει να καταγράψει τα τραγούδια στο πεντάγραμμο. Μελλοντικό ενδεχόμενο μια επανεκτέλεση με όργανα και φωνές σημερινές. Δύσκολη υπόθεση. Θυμάμαι τον Γιώργο να μου αφηγείται ότι κάθε φορά (και δεν ήταν λίγες) που, ακούγοντας τις φωνές, δυσκολευόταν να βρει το μέτρο μιας μελωδίας, έβαζε τον Θανάση να χορέψει. Εκεί, μέσα στο γραφειάκι. Φαντάζεσαι την εικόνα: Να τραγουδάνε οι γριές και να χορεύει ο Θανάσης κλεισμένος σε τέσσερις τοίχους. Η δουλειά τελείωσε σιγά σιγά. Πέρασαν και τα χρόνια. Βγήκε κι ο δίσκος. Δίσκος εκτός εμπορίου, μοιράστηκε δωρεάν. Η Μαριάννα Κορομηλά τον σημείωσε και του αφιέρωσε τρεις εκπομπές. Και γι αυτό (αλλά όχι μόνο) την συμπαθώ και μου φαίνεται πολύτιμη. Αν και το ύφος της αποβλέπει, μερικές φορές, στο να με συγκινήσει πάση θυσία (το βρίσκω υπερβολικά γλυκερό για τα γούστα μου) νομίζω ότι κάνει ραδιόφωνο που θα τιμούσε οποιαδήποτε ραδιοφωνία του κόσμου. Ξέρει ή δεν ξέρει για τι ανθρώπους μας μιλάει; Τι να πεις; Τεράστιος ο ορίζοντας του κόσμου με τον οποίον ασχολείται. Σάμπως ξέρω ή θα μάθω ποτέ εγώ τι σόι άνθρωποι ήταν αυτοί; Μόνο φαντασίες. Και τι να τις κάνω τις πολλές πολλές γνώσεις; Μου φτάνει το ότι τους ξερίζωσαν απ τον τόπο τους γιατί προτιμούσαν το μαρτίνι τους "shaken not stirred".

*

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να κατεβάσει ολόκληρο τον δίσκο και μάλιστα μαζί με το φυλλάδιο που τον συνόδευε

(έχω ζιπάρει τρεις φακέλους μαζί: Ένα δείγμα από τις αρχικές ηχογραφήσεις, τη σημερινή εκδοχή των τραγουδιών και το φυλλαδιάκι που συνόδευε τη δουλειά, με πλήρη μουσικολογικά στοιχεία, στίχους κτλ). Αν γίνεται ένα κατέβασμα τον μήνα τότε ο δίσκος θα παραμένει στην θέση του. Για τυχόν απορίες που αφορούν το download σχολίασε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.

*

Για χαμηλότερες ταχύτητες δυο μικρά αποσπάσματα του δίσκου: μια επανερμηνεία ενός γυναικείου καρσιλαμά με μαντίλια, τραγουδά η Θεοδώρα Βάρσου, και το ίδιο τραγούδι όπως ηχογραφήθηκε αρχικά. Δεν είναι η μουσική που ακούω συνήθως αλλά βρίσκει τρόπους να με συγκινήσει.

*

(Μου φαίνεται πάντως περίεργο που δεν έχουν αναφερθεί ακόμα στην υπόθεση Κορομηλά οι εφημερίδες που συνηθίζω να διαβάζω. Το θέμα είναι πιασάρικο και προσφέρεται για ντόρο και αντιπολίτευση)

*

buzz it!

 

Comments:
Ωραία έκπληξη αυτή
 
Είστε απίθανος.
 
Μπράβο, ρε kuk!
 
Εγώ ήθελα να γράψω ότι είμαστε πολύ τυχεροί που υπάρχεις ανάμεσά μας, αλλά μετά σκέφτηκα να το μετριάσω.
Είσαι ένας θησαυρός.

Έχω φτιάξει μία playlist κι έχω βάλει ν' ακούω την αυθεντική εκτέλεση και αμέσως μετά, την επανεκτέλεση. Τέτοιες μουσικές σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες του φυλλαδίου, δε γίνεται να μην συγκινήσουν. Μερακλίδικη δουλειά, μπράβο στους ανθρώπους που το οραματίστηκαν και το πραγματοποίησαν με τόση φροντίδα.
 
Ευχαριστούμε!
 
Υπήρξα ακροατής των εκπομπών αυτών που αναφερεις και όλων των πρωινων ήχων της κ.Κορομηλά κατα το παρελθόν.

Χωρίς να ταυτιζομαι με τους ήχους της, ήμουν σε εξάρτηση της αναμονής της εκπομπής της, όπως και τόσων άλλων (που ευτυχώς μερικές ακόμα αναπνέουν)στο δευτερο.

Διαθέτω ηχογραφήσεις τετοιων εκπομπων- νυχτερινων κυρίως- σε κασετες.

Είσθε Θησαυρός !!!!!
 
Aχ, Μπαρμπα Κουκουζέλη μου...
Θα τρίζουν απο ευχαρίστηση τα κοκκαλάκια του Διδασκάλου Κυρ Σίμωνα.

Tην ευλογία του νάχει ο Μαέστωρας
Χατζημιχελάκης;-)

Συζητάγαμε μια φορά με την Θοδώρα και την Γραμματούλα ν' ανοίξουμε ένα ταβερνείο όπου θα τραγουδάγαμε στα ζωντανά τέτοια.

Σε ζηλεύω (με την καλή έννοια)!!!

Μπαρμπά Χοιροβοσκός
 
Άσε τα Ταβερνεία Γιώργο μου γιατί είναι ιεροσυλία η νηστεία στο Ταβερνείο. Ούτε ο Άγιος Ευφρόσυνος δε νήστευε, λένε όσοι τον γνώρισαν.

Κ καλά τα συγχαρητήρια στον κ.Κουκουζέλη, τί να πούμε κ γιαυτόν που πέρασε τα τραγούδια στις παρτιτούρες.
 
Να δώ εγώ πώς θα τα καταφέρω να τα ακούσω αυτά τα rar. Για να δούμε.
 
Παίδες τη βρίσκω με το ίντερνετ. Τη βρίσκω που συναντηθήκαμε.
Θείο τραγί μην σκέφτεσαι rar και τέτοια. Να φαντάζεσαι ένα δέμα που περιέχει διάφορα μέσα: καφέ, ζάχαρη, βιβλία κτλ. Το πρόγραμμα βοηθάει να πακετάρουμε και να λύσουμε το σκοινί του δέματος. Κατέβασε το, κάνε την εγκατάσταση και τα υπόλοιπα θα τα κάνει μόνο του σχεδόν. Αν υπάρχουν προβλήματα εδώ είμαστε.
 
θείο kukι μου, σε ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Τέτοια μάς γράφεις και μάς παίρνεις την ψυχή!

Αλλά, δυστυχώς, έτσι στα ξαφνικά έμεινα πάλι από σύνδεση. Κόπηκε όταν το κατέβαζα χθές και ξανακόπηκε μετά και δεν ξαναπήρε μπρός. Τώρα μέχρι να αποκατασταθεί από τους τεχνικούς εδώ (από βδομάδα δηλαδή) τί να πρωτοπρολάβω. Μάλλον θα κλειστώ στο όρος τελικά. ;)


Υ.Γ. 'Α, εδώ τριγυρνάει ο Χειροβοσκός! 'Αμα τον πετύχω πουθενά θα τού δαγκώσω το... σβέρκο. 'Ετσι να τού πείτε.
 
χμμμ...
καλημέρα, δυστυχώς ανακάλυψα μάλλον αργά το blog...

δυστυχώς, γιατί θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα να ακούσω τα τραγούδια, όμως το link έπεσε από το rapidshare...

μήπως θα μπορούσε κανείς να βοηθήσει κι εμάς τους "αργοπορημένους";;;

ευχαριστώ πολύ...εκ των προτέρων
efthimis

efthimis18@hotmail.com
 
Ευχαριστώ πολύ. Είναι πραγματικά θείο το να ακούς κάτι τέτοια "ποιήματα".

το έψαχνα καιρό...

Nτροπή σε αυτούς που εμπορεύονται, οικειοποιούνται και στηρίζουν τις "έρευνες απο τον καναπέ τους" στην έμπνευση του λαού μου χωρίς να κάνουν την παραμικρή μνεία σε αυτούς που πραγματικά κόπιασαν να την καταγράψουν.

Ένα ευχαριστώ είναι λίγο...

Όσο για τους άλλους, ας ζήσουν στο σκοτάδι...

eft
 
Ακούγοντας αυτές τις μουσικές νοιώθεις την ιστορία να σε διαπερνά. Νοιώθεις Έλληνας. Νοιώθεις Άνθρωπος.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής τα έχω πετύχει σε πολύ κακής ποιότητας ηχογραφήσεις και μετά από τόσα χρόνια ο σύνδεσμος δεν λειτουργεί.
Αν μπορούσε κάποιος να τα ανεβάσει εκ νέου θα ήμουν ευγνώμων. Φυσικά και άλλα τραγούδια της Καππαδοκίας, της Μικράς Ασίας είναι ευπρόσδεκτα.

Καλή Χρονιά σε όλους :-)
 
Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?