<$BlogRSDUrl$>

24.10.06

Αντιαμερικανίσμ πριμαίρ 

ή άι λαβ δε ίντερνετ.

Θα κάνω τη ζωή μου εύκολη: Όσο υπάρχουν αντιαμερικανοί, εγώ θα είμαι φιλοαμερικανός (κι ας λέω μαλακίες στο 42,37% των περιπτώσεων.)

Το ντοκιμαντέρ που ακολουθεί το πόσταρε ο δημιουργός του, Μακάριος Δρουσιώτης, στην ιστοσελίδα του. Έμαθα την ύπαρξη του από σχόλιο του A(βαντιποπολο)ττίλας ενός πανέξυπνου αναγνώστη, φίλου του παρόντος ιστολογίου (που υποψιάζομαι ότι είναι και ο δυνατότερος και ο ομορφότερος*) στο μπλογκ του Τζέυ. Το ποστάρω κατευθείαν εδώ μπας και το δούν μερικοί φίλοι. Είναι γύρω στα 41 λεπτά. Καταπληκτική case study.




*inside joke.

buzz it!

 

Comments:
Ανατριχιαστικό.
Καμμιά φορά, έχω τις αμφιβολίες μου για το αν κάνω καλά και δεν βλέπω ειδήσεις. Με κάτι τέτοια βεβαιώνομαι οτι καλά κάνω.
 
Κακά κάνουμε κι οι δυο που δεν βλέπουμε ειδήσεις.
*
Για να είμαστε πιο πλήρεις, και για όποιον δεν βαριέται θανάσιμα όπως εγώ, να και η επιστολή που έστειλε ο Ιγνατίου στο Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας (Δική μου περίληψη: Τα παίρνει ο Δρουσιώτης γι αυτό λέει ό,τι λέει) και η ανταπάντηση του Δρουσιώτη.
*
Τα της Κύπρου πάντως δεν τα ξέρω και πολύ καλά (εδώ δεν ξέρω τα της Ελλάδας...)
*
 
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
 
Θυμάμαι ένα γνωστό μου Κύπριο εκείνη την εποχή. Του όχι ήταν. Αλλά τον έτρωγε και το έλεγε. Κι αν αυτή είναι η πράγματι η τελευταία ευκαιρία; Κι αν πάλι είναι η ταφόπλακα;

Από προσφυγική οικογένεια. Δεμένος επαγγελματικά στην Ελλάδα. Με προοπτικές δια τας Ευρώπας.

Τέτοια αμφιταλάντευση δεν είχα φανταστεί. Κι όσο πειστικότερα ήταν τα εκάστοτε επιχειρήματα, τόσο μεγάλωνε η αμφιβολία για την ορθότητά τους.

Τελικά όχι ψήφισε. Αλλά πιστεύω κι άλλοι που ψήφισαν ναι, κι αυτοί με εξίσου βαριά καρδιά θα το έκαναν.
 
Φιλε Κουκ,

Με στεναχωρεις. Το μπλογκ σου ειναι απο τα πρωτα που αρχισα να διαβαζω - ειχαμε επικοινωνησει κιολα καποτε. Αντιλαμβανομαι οτι noblesse oblige και πως (θεωρεις οτι) επρεπε να αναφερεις πού το βρηκες, πλην ομως αν για καθε καλο λινκ που βρηκα μεσω εσου αναφερα το ονομα σου, τοτε θα ειχες γινει διασημος (θα μου πεις βεβαια και με το δικιο σου, γιατι δεν το εκανες τοτε). Οποτε παρακαλω αντι της μεγαλης εισαγωγης βαλε κανα "φιλος του μπλογκ", "ενας πανευξυπνος αναγνωστης" κτλ γιατι ετσι οπως το εχεις, με κανεις και ντρεπομαι...

Για τον Ιγνατιου μπορει να πει κανεις πολλα, υπαρχει ενα ομως παραστρατημα του που λεει πολλα απο μονο του: καποιος αναγωστης / δημοσιογραφος κατακρινει τον Ιγνατιου (υπαρχει στο σαιτ του Δρουσιωτη απλα δεν μπορω να επισυναψω το λινκ γιατι το σαιτ του ειναι πεσμενο), η απαντηση του οποιου ξεκιναει με ενα "ο πατερας σου ηταν αρχηγος της (κυπριακης)ΚΥΠ επι πραξικοπηματος (η καπου εκει) οποτε τι να μας πεις και εσυ". Ετσι πανε Εβραιοι, ομοφυλοφιλοι, Ρομά (τσιγγανοι) στα κρεματορια.
 
έκανα ό,τι μπορούσα...
 
Να σου πω, kuk, ΖΗΛΕΥΩ!
 
...

thanks for the heads up!
 
ωραίο..τελικα όμως η δικαιοσύνη τι μέτρα πήρε? Υπήρξε ουσιαστική παρέμβαση δικαιοσύνης? έστω κάποιες κυρώσεις?

Ελπίζω να γίνουν ανάλογες εκπομπές και για τα ΜΜΕ εδώ! Είναι όνειρο μου να πάιξω σε μια ταινία κομπάρσος, εστω ας είναι ντοκυμαντέρ! :P
 
Φιλε Κουκ,

Και λιγα λες! Ευχαριστω θερμα.

Α(παναθεμαμετιομορφοςπουειμαι)ττίλας
 
Aγαπητέ Κουκ,
δηλώνεις ευθαρσώς ότι δεν τα ξέρεις και πολύ καλά τα της Κύπρου.
Υιοθετείς όμως το αφήγημα του Δρουσιώτη;
Το βίντεο είναι όντως γαργαλιστικό, αλλά είσαι πεπεισμένος ότι είναι πλήρες και αμερόληπτο; Σου φάνηκε απροσωπόληπτο;

Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα; Οτι οι εθνικιστές και ο Παπαδόπουλος συκοφαντούν αδίκως τους διεθνιστές-πασιφιστές και τις ΗΠΑ; Oτι οι εμπλεκόμενοι του ακήρυκτου εμφυλίου διαπράττουν αμοιβαία αθλιότητες;
Χμμ, συμφωνείς υποθέτω ότι το Κυπριακό είναι κάτι παραπάνω από αυτή την primaire αντίθεση αντι- και φιλο- αμερικάνων ή φιλότουρκων ή φιλειρηνιστών.

Ξέρεις, αγαπητέ Κουκουζέλη, ο εμφύλιος είναι προσφιλής στον κυπριακό ελληνισμό. Και η συνωμοσιολογία σύνηθες καταφύγιο των απανταχού ηττημένων και απειλουμένων.
Aυτά όμως δεν αποκλείουν την εξύφανση συνωμοσιών, τους ποικίλους χειρισμούς και τις πιέσεις των ισχυρών προς τους αδυνάτους. (Και) Ετσι ασκείται η πολιτική και η κυριαρχία.
Αντιλαμβάνεσαι ασφαλώς το προφανές: ότι η νήσος-αεροπλανοφόρο Κύπρος έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τόσο που δεν θα επέτρεπαν στον πρώην αποικιοκρατούμενο λαό της να ασκήσει ουσιαστικά το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, εάν η αυτοδιάθεση εστρέφετο εναντίον των συμφερόντων τους.

Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι Ελληνοκύπριοι δωροδοκήθηκαν για να υποστηρίξουν το ΝΑΙ. Αλλά και δεν το αποκλείω. Κι είμαι βέβαιος ότι ασκήθηκαν πιέσεις, παντός είδους, από τους έχοντες συμφέρον στην περιοχή, για μια έκβαση του Σχεδίου συμφέρουσα γι' αυτούς.
Για σκεφθείτε, αγαπητέ Κουκ, το διακύβευμα: ένα κράτος.
 
*
Αγαπητέ μου nikoxy,

Να σου πω την αλήθεια και συ με γαργαλάς λιγάκι: Τι συμβαίνει δηλαδή μεταξύ των δύο δημοσιογράφων; Κάθε κουβέντα ενός ανθρώπου με άσπιλη υπόληψη, που ξέρει πρόσωπα και πράγματα, για μένα μετράει διπλά.

Είναι μέγιστο πρόβλημα η αξιοπιστία των δημοσιογράφων, για πολίτες όπως εγώ, που δεν διαθέτουν χρόνο ή διάθεση να ψάξουν τις πηγές. Μέγιστο...

Αντιλαμβάνομαι το μέγεθος του διακυβεύματος. Θα ήμουν ανόητος αν δεν το αντιλαμβανόμουν. Αρνούμαι ωστόσο να δεχτώ ότι υπήρξε έστω και ένας από τις δύο παρατάξεις που χρηματίστηκε. Είναι στοιχειώδης καλή πίστη για να μπορέσει να γίνει δημόσιος διάλογος... Εντυπωσιάζομαι από την ετοιμότητα ορισμένων, από το πολιτικό προσωπικό της Κύπρου, να συντρίψουν ηθικά τους ηττημένους αντιπάλους τους.

Μου άρεσε το ντοκιμαντέρ γιατί κάθε απορία που είχα καθώς το έβλεπα στα αμέσως επόμενα λεπτά την έβλεπα να απαντιέται. Σπάνιο αυτό...
*
 
Είναι ξεκάθαρο από τη δουλειά του Ιγνατίου και του Δρουσιώτη ότι και οι δύο είναι στρατευμένοι (όπως και η πλειοψηφία των δημοσιογράφων παγκοσμίως). Μπορούμε να συστρατευθούμε με τον αγαπημένο μας ή να κρατήσουμε ίσες αποστάσεις, αποκομίζοντας ηθική ικανοποίηση από το πρώτο και μια αίσθηση ανωτερότητας από το δεύτερο. Αυτός είναι και ο εξ υπαρχής σκοπός της περιρρέουσας ατμόσφαιρας: να εξυψώσει συναισθηματικά τους πιστούς και να κρατήσει τους σκεπτικιστές σε ίσες αποστάσεις. Βλέποντας τα τελευταία σχόλια μάλλον έχει πετύχει.

Πρσωπικά βρίσκω πιο χρήσιμο το φιλτράρισμα. Αντί να δεχτούμε τις συνεπαγωγές των στρατευμένων μπορούμε να ψάξουμε σε όσα έγραψαν για αντικειμενικά στοιχεία, και από αυτά να εξάξουμε δικά μας σενάρια. Τουλάχιστον έτσι δε θα περιρρέεται από τόση θολούρα η γραμμή μεταξύ έρευνας και αυθαιρεσίας.
 
Πολύ χαίρομαι που μας γράφεις Γιώργο. Δεν κρατάω ίσες αποστάσεις. Ως προς αυτό ο nikoxy έπεσε μέσα. Υιοθετώ το σενάριο του Δρουσιώτη. Από κει και πέρα μπορώ να δώσω στην "στράτευση" μου αποχρώσεις. Να την κάνω πιο εκλεπτυσμένη. Και φυσικά (είναι θέμα τιμιότητας) προσπαθώ να είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να αλλάξω στρατόπεδο. Σίγουρα δεν θέλω να το παίξω ανώτερος από κανέναν.
 
Γι' αυτό δε βλέπω κυπριακές ειδήσεις εδώ και χρόνια.

Να προσθέσω ταπεινά ότι, δυστυχώς, κάπως έτσι είναι η εικόνα της πλειοψηφίας και των Ελληνοκυπρίων δημοσιογράφων και των Ελληνοκυπρίων πολιτικών όπως την έχω συναγάγει κι εγώ, έχοντας μάλιστα ζήσει στην Κύπρο την περίοδο πριν και μετά το δημοψήφισμα: συνωμοσιολογία, αυθαιρεσία, αμετροέπεια.

Για την τρομοκρατία των υποστηρικτών του 'Όχι' έχω μιλήσει και στο μπλογκ μου.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι τα εσωτερικά συμφέροντα είναι πολλαπλώς ισχυρότερα και πιο αμείλικτα από τις όποιες μεθοδεύσεις των 'φονιάδων των λαών'. Πράγμα που τα καθιστά και τρομακτικότερα, αφού περιλαμβάνουν την απόπειρα συντριβής ανθρώπων που ενδεχομένως είναι συγγενείς σου και σχεδόν σίγουρα κουμπάροι σου: όλη η νότια Κύπρος έχει πληθυσμό όσο η Σαλονίκη.
 
Αγαπητέ Κουκουζέλη, το σχόλιο μου ήταν περισσότερο μια αντίδραση σε όσα είπε ο nikoxy. Ίσως να έχω γίνει και υπερευαίσθητος για το όλο θέμα. Με ενοχλεί η επιτυχία της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Μου θυμίζει τα χωριά που κάποιος βιάζει μια κοπέλλα και το μόνο που έχει να κάνει είναι να πει ότι "τα ήθελε και τα 'παθε" για να αθωωθεί στη συλλογική συνείδηση των χωριανών και να καταδικαστούν ακόμα μια φορά οι γυναίκες ως τα σατανικά όντα που όλοι ξέρουμε πως είναι. Υπερβάλλω... δυστυχώς γνωρίζω αρκετά γεγονότα που έγιναν την περίοδο εκείνη και παραπέμπουν σε τέτοιες συμπεριφορές. Πολύ χειρότερα και από τη ρετσινιά του χρηματισμένου.
 
Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?