<$BlogRSDUrl$>

27.11.06

Eκσυγχρονιστής. 

Μοντέρνο για μένα είναι ό,τι διάβασα-άκουσα-είδα σήμερα. Όσο πιο πρόσφατα, τόσο πιο μοντέρνο. Παλιατζούρες, απ την άλλη, είναι όλα όσα δεν έχω διαβάσει-δει-ακούσει ακόμα. Τελείως ανιστόρητη η προσέγγιση μου. Μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις. Παρέχει όμως τρία οφέλη: Πρώτον, η αναλογία, του μοντέρνου με το παλιό βρίσκεται, μ' αυτόν τον τρόπο (μέσα μου), πιο κοντά στην πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που εκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Θέλω να πω, μέτρο του σήμερα είναι τα χρόνια που μας αναλογούν απ την στιγμή που θα γεννηθούμε: Χρονικά ψίχουλα, ενώ το παρελθόν είναι αχανές, ένα άπατο πηγάδι. Αυτό το παραδέχονται όλοι, ή σχεδόν. Το ίδιο αχανές όμως μου φαίνεται και το παρόν. Οι ανάγκες του καθ ημέρα βίου, με κάνουν να το ξεχνάω. Να κρίνω τα πάντα εξ ιδίων. Απολαμβάνω το γεγονός ότι μ' αυτή μου την ιδέα κάνω το μοντέρνο να είναι, καθημερινά, μια σταγονίτσα σε σχέση με τις παλιατζούρες, κι αυτό όχι μόνον καθέτως (παρόν-παρελθόν) αλλά και οριζοντίως (παρόν-παρόν). Δεύτερο όφελος, η στάση μου εκσυγχρονίζει, εξ ορισμού, τα αριστουργήματα του παρελθόντος. Κι έτσι δεν χρειάζομαι τύπους σαν τον Κ________ (πχ, βάλε ότι όνομα σε βολεύει) να μου μάθουν τι εννοούσε ο Αριστοφάνης. Τρίτον, χαρίζει στο σήμερα (και σε όσους το ζουν) κάτι από την πατίνα του χρόνου. Σκέφτομαι όλα όσα δεν γνώρισα ακόμα, με τόνους σέπιας. Η άποψή μου προσδίδει, στο μεγαλύτερο μέρος αυτού που λέμε σήμερα, έναν παραδοσιακό χαρακτήρα.Το καθιστά αξιοσέβαστο και συνεπώς αξιοβίωτο.

Λογοπαίγνια, λιγότερο ή περισσότερο πετυχημένα. Θάθελα να κάνω τη ζωή των ειδικών δύσκολη. Ίσως έχει και ο σολιψισμός τα οφέλη του.
*


Απρόσμενο όφελος: Η οπτική μου με βοηθά να μην μπλέκω σε συζητήσεις περί αβανγκάρντ, αντεργκράουντ κτλ: Κερδίζω έτσι πολύτιμο χρόνο για να εκμοντερνίσω διάφορα. Κι όχι μόνο αυτό. Ο Γάλλος φιλόσοφος Αλτουσέρ είχε δηλώσει ότι
“Αν έγραψα κάτι, αυτό το οφείλω στα βιβλία που δεν διάβασα”.
Πολύ σωστά! Πρέπει να ασχολούμαι λιγότερο με το ίντερνετ και να διαβάζω περισσότερο, αλλιώς κινδυνεύω να γράψω κι εγώ κανένα βιβλίο (μη σου πω να συνθέσω και καμιά συμφωνία).
*


Ας τ' αφήσω αυτά. Σπουδαιότερη είναι η ανακάλυψη του Βρυώνη. Είδα κι ένα που σχεδόν με συγκίνησε.

buzz it!

 

Comments:
Βρε Κουκουζέλη, γιατί ξοδεύεις τόσες λέξεις - ενώ μπορείς να πεις πολύ απλά:

Το μοντέρνο είμαι ΕΓΩ!

...και θα συμφωνήσω με χίλια, βεβαίως!
 
Μ' άκουσε η πολυκατοικία (ο από κάτω σίγουρα) να γελάω.
 
α όλα κι όλα
δεν θα μου φας
εσύ το ψωμί
απ΄το στόμα

μήπως είσαι
τέλειος;

με τις Σκέψεις που κάνω πριν να κοιμηθώ,
που πήγε να με σκοτώσει,
τι κάνεις;

σε φιλώ
 
Υπερβολές, υπερβολές: Αγγίζω απλώς τα όρια της τελειότητας. Σας ασπάζομαι.
 
εδώ όμως έχεις μείνει μία εβδομάδα στην οπισθοδρόμηση.
Αλλού εκμοντερνίζεσαι ;
 
Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?