<$BlogRSDUrl$>

4.1.07

Ηράκλειον, του ανταποκριτού μας - Η γειτόνισσα λες και με περίμενε. Κερνάει μελομακάρονο, κερνάει και κουραμπιέ. Μέχρι στιγμής τα κεράσματα, στο χωριό, περιλαμβάνουν ντολμάδες (με λαχανόφυλλο), κρασί, μέλι, χορτοπιτάκια, καλιτσούνια (όχι γλυκά) και λίγο ρίφι. Ρέει δίπλα η τσικουδιά. Το καλοκαίρι διάβαζα στην αυλή, όταν χτυπάει η εξώπορτα. Τη βλέπω να κρατάει ένα λόφο ντολμαδάκια. Με κάρφωσε μ' ένα "μπούκωσέ τα".

"Ένα ευρώ, παρακαλώ. Έχετε ένα ευρώ;". Τον ξέρει όλη η αγορά. Το κέντρο της πόλης. Λιπόσαρκος, σκυφτός, το κεφάλι έτοιμο να απογειωθεί ανά πάσα στιγμή χάρη στ αυτιά του. Η ζώνη του παντελονιού ακριβώς κάτω από το στήθος. Η γραβάτα του χωμένη στο παντελόνι. Καθαρός. Προσεγμένος. Φρεσκοσιδερωμένος. Κάνει είσοδο στο μαγαζί. "Ωχ, ήρθε ο Ενασευρώ". Φέτος οι πελάτες είναι πολλοί. Ζητάει με σύστημα ένα ευρώ απ' τον καθένα. Αν του ζητήσεις να τραγουδήσει κορδώνεται, όσο μπορεί, χαμογελάει σχεδόν πονηρά κι αρχίζει στη μέση του πλήθους. "Αγάπη μου, μεγάλη" κτλ. Γύρω στα ογδόντα.

Όσοι ξέρω στο χωριό μου, είναι φίλοι του αλλά. Δεν τολμώ να πω καλό λόγο για κάποιον ή κάποια και τ' ακούω: "Ναι, αλλά τον είδα στον κήπο μου να κλέβει λάχανα, αλλά βρήκε τον τάφο και πούλησε τ' αρχαία, αλλά ήκαμε τον ξάδερφο τση ν' αυτοκτονήσει, αλλά έριξε φόλα στον σκύλο, αλλά μ' έδιωξε απ τη δουλειά και πήρε άλλη, αλλά με το που σκοτώθηκε ο άντρας της πέταξε την πεθερά απ το σπίτι, αλλά πώς ήκαμε τόσα λεφτά;". Υποψιάζομαι ότι όλο το χωριό λατρεύει τον θεό Αλλά. Αυτός βοήθησε να χτιστούν οι πόλεις του νησιού.

Αλλά ου ακμπάρ - ο Αλλά είναι μεγάλος.

Στην τηλεόραση: "πάντως με τον ίδιο τρόπο εκτελούσαν οι Βρετανοί τους Κύπριους αγωνιστές". Ο εκφωνητής αναφέρεται στην εκτέλεση του Σαντάμ. Κλείνω τη συσκευή. Βάζω βότκα, κάθομαι. Γεια σου ρε Σαντάμ, Μεταξά.

buzz it!

 

Comments:
Μου άρεσε πολύ! Αλλατισμός ή Αλλισμός θα λέγεται η θρησκεία; με προφήτη τον Λεοντα Αλλάτιο και τροφή παρεχόμενη στο Αλ[λ]άτσι;
 
Πετεφρή, τους πιστούς λέω να τους λέμε
moi μεθανούς.

Πάνο, περνάω μια χαρά. Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ εντάξει μ' όσους γνωρίζουν (τώρα, τι λένε πίσω απ την πλάτη μου δεν με νοιάζει, είμαι φίλος της επιφάνειας).

Στην υγειά σας.
 
Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?