<$BlogRSDUrl$>

14.9.07

Dry bones. 

ή από τα βάθη των αιώνων στα σαλόνια ή τα οστά τα ξηρά.

Τα οστά τα ξηρά
, ακούσατε λόγον κυρίου. Τάδε λέγει κύριος τοις οστέοις τούτοις: "Ιδού εγώ φέρω εις υμάς πνεύμα ζωής και δώσω εφ υμάς νεύρα και ανάξω εφ υμάς σάρκας και εκτενώ εφ υμάς και δώσω πνεύμα μου εφ υμάς και ζήσεσθε [...]"

Ιεζεκιήλ 37:4-6


Έτσι ξεκίνησε πριν χιλιάδες χρόνια. Πέρασε ο καιρός, συναντιέται ο Λούθηρος με το δουλεμπόριο και τη μαύρη φυλή και, μερικούς αιώνες αργότερα, τη νεαρή δισκογραφική βιομηχανία και να σου μια μεγάλη, σχετικά, επιτυχία. Οι Delta Rhythm Boys στο βασίλειο των ημιτονίων:


*
Το άσμα το έχουν πει κι άλλοι. Στην Αμερική έχει χρησιμοποιηθεί και για τη διδασκαλία ανατομίας σε παιδιά:


Lennon Sisters.
*
Παράλληλα το τραγούδι κάνει καριέρα στα σαλόνια:



*
Και μερικά χρόνια αργότερα στην τιβί. Το 1986, ο Ντετέκτιβ που Τραγουδάει:


H οφειλή στο All that Jazz {1979) είναι προφανής.

*
*
*
Συνειρμικά, Reg Kehoe and his Marimba Queens (Προσοχή: Ίσως ο πιο εντυπωσιακός μπασίστας όλων των εποχών):


Έχω την εντύπωση ότι τα κορίτσια παίζουν τα οστά τα ξηρά κι όχι μαρίμπες.
*
*
*
Τελευταίο και άσχετο, για τον Σραόσα, ένας ψαλμός: O 136 ή ΡΛF', φυσικά παραλείπονται οι μακάβριοι (για τα γούστα της εποχής μας) στίχοι του τέλους, "μακάριος ος κρατήσει και εδαφιεί τα νήπια σου προς την πέτραν". Τραγούδι των Melodians (1967 ή 68):


*

buzz it!

 

Comments:
Οι Delta Rhythm Boys αναγκάστηκαν μετά το 1956 να εγκατασταθούν στην Ευρώπη γιατί η Αμερική παρα την 20 ετή επιτυχή καριέρα τους τους είχε βάλει στο περιθώριο.
 
Και να ήταν μόνο αυτοί, όλος ο Νότος, που λέει ο λόγος, είχε μετακομίσει στο Παρίσι. Δεν ήταν μόνο το περιθώριο. Φαντάζομαι ότι είναι αφόρητο να πηγαίνεις να δουλέψεις και να σε βάζουν, σαν κλέφτη, από την πίσω πόρτα. Όταν φανεί στον ορίζοντα μια εναλλακτική λύση, την κάνεις με μικρά πηδηματάκια...
 
Τι πιο φυσικό από ένα αισθαντικό οστούν ,
που δεν έχει ξεραθεί ακόμα!
.....
 
Too dry to rock n' roll, too fresh to die!
 
Πολύ χαίρομαι που αυτές οι κουβέντες μας έγιναν ποστάκι και που ακούω το αυθεντικό By the rivers of Babylon! Αμέσως δείχνει τις ρασταφαριανές καταβολές του (Βαβυλώνα = Νέος Κόσμος, Σιών = η Αφρική / Αιθιοπία του Χαϊλέ Σελασιέ κ.ο.κ.)

Ιεζεκιήλ, με τα τέσσερα ζώα του
 
Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?