<$BlogRSDUrl$>

14.3.08

SF 

Ένα άρθρο του Μάνου στην Καθημερινή της περασμένης Κυριακής. Εκτός από γνώμες, που δεν μπορώ να ελέγξω, όπως
"Τα περί εξοικονόμησης πόρων από τη διοικητική ενοποίηση ανήκουν μάλλον στη σφαίρα των ονείρων. Κατά τη γνώμη μου, η σχεδιαζόμενη διοικητική ενοποίηση όχι μόνο δεν θα περιορίσει τα έξοδα, αλλά θα τα αυξήσει σημαντικά."
το δίστηλο περιέχει και μια-δυο "παρατηρήσεις που ελπίζω να οδηγήσουν σε χρήσιμα ερωτήματα." Μεταξύ των παρατηρήσεων η ακόλουθη:
"Στον πληθυσμό της Ελλάδας, 2.100.000, δηλαδή το 19%, έχουν ηλικία 65 ετών ή μεγαλύτερη. Αν σε όλους δινόταν σύνταξη 10.000 ευρώ ετησίως –είτε έχουν συνεισφέρει είτε όχι– η συνολική δαπάνη συντάξεων θα έφθανε τα 21 δισ. ευρώ, 2,5 δισ. ευρώ λιγότερα από την πραγματική δαπάνη του 2007. Δεδομένου ότι οι μέσες ετήσιες συντάξεις του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ –που καλύπτουν τη μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων– είναι σημαντικά μικρότερες από τα 10.000 ευρώ ετησίως, αναρωτιέται κανείς πού πάνε τα λεφτά. Πάντως, όχι στην πλειοψηφία των συνταξιούχων.

Ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα έδινε σε όλους ανεξαιρέτως τους άνω των 65 ετών μια σύνταξη 10.000 ευρώ θα κόστιζε λιγότερο από το σημερινό σύστημα. Ένα τέτοιο σύστημα θα επέτρεπε την κατάργηση όλων των ταμείων. Θα επέτρεπε, αν το ήθελε κανείς, την κατάργηση όλων των εισφορών –εργαζομένων και εργοδοτών– και τη χρηματοδότηση της δαπάνης συντάξεων από το φορολογικό σύστημα. Γεγονός που θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα έκανε το σύστημα πολύ πιο δίκαιο. Και κυρίως θα ήταν ένα ΑΠΛΟ και λειτουργικό σύστημα."

Η υπογράμμιση δική μου.
Αν τα στοιχεία είναι αληθινά, η παρατήρηση μάλλον αποτελεί κοινό τόπο στους χώρους των ειδικών (κι όχι μόνο) αλλά εγώ δεν έχω ξαναδιαβάσει ανάλογη.

Να υπενθυμίσω την πρόταση του κ. Μάνου για το πάρκο στο Ελληνικό. Ο άνθρωπος είναι εργοστάσιο ιδεών. Οι ιδέες του δε πάντα αποπνέουν έναν αέρα επιστημονικής φαντασίας.

ΥΓ Ψάχνεις πολύ καλύτερα την Κ. μέσω Γκουγκλ παρά με το ψαχτήρι της εφημερίδας. Πολύ πολύ καλύτερα... Όπως φαίνεται και ο ιδιωτικός τομέας πετάει τα λεφτά του...

buzz it!

 

Comments:
Η απλότητα αντίκειται στα έθιμα του έθνους.

Αντιγράφω από ένα άρθρο του οικονομολόγου Π. Τήνιου, που εξηγεί ότι υπάρχει ένα πραγματικό ασφαλιστικό πρόβλημα και ένα φαινομενικό:
"Το φαινομενικό πρόβλημα της ασφάλισης προκύπτει από την λειτουργία των θεσμών. Είναι δαιδαλώδες. Μέσα από πλήθος επιδοτήσεων, επικαλύψεων, διαφοροποιήσεων, αντικρουόμενων συμφερόντων μετατρέπει την ασφάλιση από εργαλείο κοινωνικής συνοχής σε αντικείμενο πελατειακών συνδιαλλαγών. Το πρόβλημα έτσι μετατρέπεται σε αδιάβατο βάλτο, αδιαπέραστο από την λογική και από κάθε ψύχραιμη ανάλυση."
 
Υποψιάζομαι πως ο Μάνος έχει αναλάβει αυτοβούλως τον άχαρο ρόλο του "«άχρηστου» έξυπνου". Σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτόν του χρήσιμου ηλίθιου, που έχει διαχρονικό σουξέ.

Πάντως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Καθημερινής, με χαρά διαπίστωσα ότι το Βήμα εξακολουθεί να διατηρεί τα πρωτεία. Διατί να το κρύψουν άλλωστε; (άλλωστε; έκο; έκο;)
 
π2, άνθρωποι τα έχουν πει. Και ξαναπεί. Η απήχησή τους (η πολιτική) μου φαίνεται σχεδόν μηδενική. Ίσως όμως τα πράγματα αλλάζουν τόσο αργά που δεν το παίρνω χαμπάρι.

Ακίνδυνε, τελικά πάντα, μα πάντα, υπάρχουν και χειρότερα.
 
Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?