<$BlogRSDUrl$>

17.10.03

Ο ΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ 

Σε ένα σχόλιο (14/10/03 ), με θέμα την "τρελή Μποτίνα" ο κύριος Σ. Πιερτζοβάνης αναφέρει συμπερασματικά: "Ισχυρίζομαι ότι μόνο ένας ποδοσφαιριστής με θηλυκά στοιχεία στο παιχνίδι του πρέπει να αξίζει της προσοχής μας". Το σχόλιο συγκίνησε τον κύριο gerasimo bereketi :

Αγαπητέ Πιερτζοβάνη,

εξαίρεται αι παρατηρήσεις σας. Πιστεύω και εγώ ότι ο γνήσιος υπερθετικός βαθμός ενός αρσενικού επιθέτου είναι το απλό θετικό θηλυκό. Δηλαδή: Μποτίνος, Μποτινότερος, Μποτινότατος, Μποτίνα. Θα επιθυμούσα προσεχώς να σχολιάσετε το εξής γλωσσολογικό φαινόμενο: Κρητικόπουλος, Κρητικοπουλότερος, Κρητικοπουλότατος, Βαρβάρα ( αιωνία του η μνήμη- και επίσης, παραλλήλως να θυμηθείτε το Εθνικάκι. Το καημένο... Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Ολυμπιακών και Εθνικών: Οι μεν θυμούνται τις ήττες, οι δε τις νίκες... )
Θα επιμείνω λίγο ακόμα στη γλωσσολογική Σας ανάφλεξη, αγαπητέ Πιερτζοβάνη. Θυμάμαι σε μικρή ηλικία πολλούς άντρες όταν με συμπάθεια αναφέρονταν σε κάποιο φίλο τους να τον αποκαλούν με τον "υπερθετικό" θηλυκό βαθμό του ονόματός του: Η Γιωργάρα, η Μητσάρα κλπ. Παραλλήλως έπαιζε και το αρσενικό εκ θηλυκού π.χ. ο Παυλάρας, ο Νικολάρας. Γενικώς το εκτόπισμα και η προσήνεια ενός αρσενικού γεννά την τάση να αντιμετωπίζεται ως θηλυκός πατέρας, όπως λέμε " λοχίας " ίσον " η μανούλα του λόχου ". Πού οφείλεται αυτό. Ίσως στο ότι γενικώς η πάχυνση ήτο- τότε- κυρίως γυναικεία τάσις, οπότε μεταφορικώς, όταν μια προσωπικότης παχύνεται, είτε εξ οίστρου, είτε εκ σοφίας, αμέσως εκθηλύνεται- για να θυμηθούμε και την ρήση του Κορνηλίου Νέπωτος "ο πολιτισμός εκθηλύνει τον άνθρωπον". Η δε προσήνεια, σημαίνει διαθεσιμότητα ανάλογη με εκείνη της ερωτικής πράξης. Σα να λέμε, ο Μποτίνος με τη μπάλα, όχι μόνο τους έκανε τα κέφια, αλλά τους εξέπλησσε κιόλας με την εφευρετικότητά του...Ave Maria gratias plena...

Μετά τιμής
gerasimos bereketis
*
Υ.Γ. Εις μνήμην Γεωργίου Συρίγου, παλαιού συμμαθητού μου, αποδημήσαντος σε νεαροτάτη ηλικία ( 1986, ούτε 27 ετών, φανατικός εθνικάκιας ), καταθέτω τα υπ' αυτού πονηθέντα τρία δίστιχα, ατελέστατα ποιητικώς, επί τη νίκη του Εθνικού επί του Ολυμπιακού (1972 ή '73 με σκορ 2-0)

Σας σκίσαμε, σας φάγαμε, μες στου Καραϊσκάκη
μες στην καρδιά του Πειραιώς, κοντά στο Πασαλιμάνι.

Ο Γιούτσος που ελέγατε για αργηγό ομάδος,
εξευτελίσθη και αυτός στα μάτια των αληθινών φιλάθλων.

Ο Γκαϊτατζής που λέγατε πως ήτανε γκαζιέρα
εξευτελίσθη και αυτός από τη Βαρβάρα.

επισημαίνω ότι ο υπερθετικός θηλυκός βαθμός του Γκαϊτατζή ήτο "γκαζιέρα".

*


buzz it!

 

Comments: Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?