<$BlogRSDUrl$>

11.1.05

thas. 

*
Το σχόλιο του thas για τη δίωξη της Δ.Σ. (από κάτω) Το προσυπογράφω. Αυτό όμως που μού φαίνεται ιδιοφυές είναι η εκδοχή του φίλου για το τι θα μπορούσε να είχε πει ο Χ. Μια τέτοια παρέμβαση μού φαίνεται σχεδόν νόμιμη. Και για τον Σ. Καρά νομίζω ότι υπερβάλλει. Αλλά η (κατ εμέ) υπερβολή είναι προϊόν αγάπης την οποία συμμερίζομαι.
*
Κατ’ αρχάς να πω ότι με εκνευρίζει αυτή η στερεοτυπική «συνεισφορά της Δόμνας Σαμίου στη διάσωση της παράδοσης» που μεταφέρουν όσοι δεν την έχουν ακούσει ποτέ. Τη διάσωση την έχει κάνει ο Σίμων Καράς, πάει και τελείωσε. Η τεράστια προσφορά της Σαμίου έγκειται στις συγκλονιστικές ερμηνείες των τραγουδιών, στη δύναμη που εμφύσησε σε αυτά , οι ανατριχίλες που νιώθεις ακούγοντάς την. Οι αρετές της ερμηνείας της, δηλαδή σωστή άρθρωση, ρωμελέα εκφορά του λόγου, έκταση, αναπνοές, ευαισθησία και μουσική κατάρτιση, την κάνουν ιδανική ερμηνεύτρια των δημοτικών, που όσο να ’ναι, χρειάζονται ιδιαίτερο βάρος και ήθος για να τα σηκώσεις στις πλάτες σου. Ειδικά στα τραγούδια της ξενιτειάς, η γυναίκα δίνει ρέστα. Νιώθει τα τραγούδια, τα ξαναγράφει με τις ερμηνείες της.

Παμ σα κατ, τώρα.

Αυτός ο λόγος δεν θυμίζει Αρχιεπίσκοπο. Δεν έχει το υψιπετές, αμίμητο ύφος του. Πού είναι εκείνο το «διακεκηρυγμένη αμαρτία, βοώσα και κράζουσα» για την ομοφυλοφυλία; Κάτι πάει να κάνει με το «πώρωσις συνειδήσεως» αλλά είναι απομίμηση του εαυτού του. Όμως αυτό το «θα βρουν μπροστά τους τους υγιώς σκεπτόμενους συνανθρώπους μας» δεν είναι δικό του. Το έγραψε υπάλληλος γραφείου, υπεύθυνος για θέματα Ευρωπαικής Ένωσης.

Ο Χριστόδουλος θα έλεγε:
«Θέλουν να κάμουν νόμο την εξαίρεσιν, ό,τι από την παράδοσιν διεγείρει την φαντασίαν των. Θέλουν να γυρίσωμε πίσω εις τους φαλλούς και τον Διόνυσον. Αλλά η δική μας πίστις έχει την αγιαστούρα, έχει και το φραγγέλιο! Και όταν χρειάζεται, πίπτει ράβδος!»
Ε ρε νύχτα και σκότος και ζόφος. Ανυποψίαστοι άνθρωποι. Ελάχιστοι.

Είναι όμως κι ο λαός μας εκδικητικός, ώρες ώρες:
"Βρε παπά 'ξηνταχρονίτη,
τι το θέλεις το κορίτσι;
Το κορίτσι θέλει χάδια,
στο λαιμό και στα ποδάρια"
*

buzz it!

 

Comments: Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?