<$BlogRSDUrl$>

22.12.06

χριστούγεννα. 

Η σχέση ενός κλινικά άθεου με την πίστη.

[...]

Ο Ιωσήφ δεν είναι καθόλου κτητικός με τη γυναίκα του. Το ίδιο και η Μαρία. Α priori, δεν είναι καθόλου κτητική με το παιδί της. Αρραβωνιασμένοι, έχουν εμπιστοσύνη στη ζωή και ιδού, αίφνης, έρχεται το πεπρωμένο του ζευγαριού τους. Το δέχονται.

Ζευγάρι του σήμερα, θα λέγαμε, ζευγάρι εκτός του θεσμού του γάμου!

Αντίθετα, είναι ένα υποδειγματικό παντρεμένο ζευγάρι: το παιδί δεν είναι καρπός πάθους, αλλά αγάπης.

[...]

Θα μπορούσε λοιπόν να μην είναι ο πατέρας;

Μπορεί και όχι! Πρέπει να πω ότι συχνά συγχέουμε πατέρα και γεννήτορα. Τρία δευτερόλεπτα αρκούν για να γίνει γεννήτορας ένας άντρας. Το να γίνει πατέρας είναι τελείως άλλη ιστορία. Πατέρας σημαίνει δίνω το όνομα μου στο παιδί μου, πληρώνω με την εργασία μου για να συντηρήσω αυτό το παιδί, του δίνω ανατροφή, το μορφώνω, το καλώ σε παραπάνω ζωή, σε παραπάνω επιθυμία... Είναι τελείως άλλο πράγμα από το να είναι κανείς γεννήτορας. Τόσο το καλύτερο ίσως αν ο πατέρας είναι και ο γεννήτορας, όμως ξέρετε, μόνο θετοί πατέρες υπάρχουν.
Ο πατέρας πρέπει πάντα να υιοθετήσει το παιδί του. Ορισμένοι υιοθετούν το παιδί τους την ώρα που γεννιέται, άλλοι μερικές ημέρες ή εβδομάδες αργότερα, άλλοι το υιοθετούν μόλις αρχίσει να μιλά κτλ. Μόνο θετός πατέρας υπάρχει.
Επιπλέον, ποτέ κανένας άνδρας δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι το παιδί που γεννιέται είναι δικό του.Είναι υποχρεωμένος να εμπιστευτεί το λόγο της γυναίκας του.
Έτσι η ιστορία του ζευγαριού του Ιωσήφ και της Μαρίας έχει την ανθρώπινη πυκνότητα οποιουδήποτε άλλου ζευγαριού. Και κατ αντιδιαστολή, το καταπληκτικό αυτό ζευγάρι μας βοηθά να ανακαλύψουμε το βάθος της συνάντησης μεταξύ ενός συνηθισμένου άντρα και μιας συνηθισμένης γυναίκας.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Φρανσουάζ Ντολτό, Τα Ευαγγέλια και η πίστη, Ο κίνδυνος μιας ψυχαναλυτικής ματιάς. Θαυμάσιο!

Και τα ωραία φιλμάκια του Ακίνδυνου.

*

buzz it!

 

Comments:
Για να μην μακρυγορώ - έχει πολλά στοιχεία η σχέση - παραθέτω απο το κατά Ματθαίον!

Τοῦ δὲ Ἰησοῦ Χριστοῦ ἡ γένεσις οὕτως ἦν· μνηστευθείσης τῆς μητρὸς αὐτοῦ Μαρίας τῷ Ἰωσήφ, πρὶν ἢ συνελθεῖν αὐτοὺς εὑρέθη ἐν γαστρὶ ἔχουσα ἐκ Πνεύματος ἁγίου. 19 Ἰωσὴφ δὲ ὁ ἀνὴρ αὐτῆς, δίκαιος ὢν καὶ μὴ θέλων αὐτὴν παραδειγματίσαι, ἐβουλήθη λάθρᾳ ἀπολῦσαι αὐτήν.

πρὶν ἢ συνελθεῖν αὐτοὺς= Πρίν κάν βρεθούνε στο κρεββάτι μαζί και το κάνουνε, ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος!

μὴ θέλων αὐτὴν παραδειγματίσαι= Ο παραδειγματισμός στην Ιουδαϊκή κοινωνία ήταν ο γνωστός σε όλους μας "λιθοβολισμός" ο οποίος ισχύει και στην μουσουλμανική σαρία!

δίκαιος ὢν= Ποιός είναι ο δίκαιος κατά το Ευαγγέλιο; Σαφέστατος ο ορισμός:O κερατάς,το κορόϊδο μάλιστα!

Που πέρα απο τον κώλο του,το καυλί του και τον εγωϊσμό του για το δεκαεξάχρονο γυναικάκι του (μην ξεχνάμε ότι ο Γιόζεφ ήτο σαραντάρης) ἐβουλήθη λάθρᾳ ἀπολῦσαι αὐτήν.(Βρέ τον χασογκόλη)!

Ρε σύ, έχει ξεπεραστεί απο τους μοντέρνους και μετα μοντέρνους το Ευαγγέλιο και οι μπαλιατζούρες που διαβάζεις!Οι σχέσεις σε απασχολούν εσένα; Και μάλιστα υπο το πρίσμα αυτών των ανοησιών!

Merry Christmas...Mr Koukouzelis!
 
Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?