<$BlogRSDUrl$>

14.6.06

Αλοζανφάν ΙV. 

Αλοζανφάν Ι, ΙΙΙ.

Από το βιβλίο του Λεύκιου Ζαφειρίου «Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου» -Μεταίχμιο, Απρίλιος 2006 (Πιο πολύ μ' ενδιαφέρει ο βίος εδώ, τον βρίσκω ενδιαφέροντα όπως κάθε βίο άλλωστε -τα κομμάτια της βιογραφίας συγκεντρώθηκαν προσεκτικά, με αγάπη, χάρη στο έργο, σύμφωνοι. Τι να κάνουμε όμως; That's the way things go).


*

No martyr is among ye now
Whom you can call your own.
*



1821. Σε αναφορά της αστυνομίας της Φλωρεντίας, παρατίθεται κατάλογος των Καρμπονάρων στον οποίο περιλαμβάνεται και το όνομα του Ανδρέα. Καλείται στην ασφάλεια δι υπόθεσιν του:
«Ερώτηση- Απάντηση: Εγώ δεν αναμιχθηκα ποτέ σε πολιτικές υποθέσεις, ούτε σε καμιά μυστική Εταιρεία, κι ακόμη λιγότερο στην Εταιρεία των Καρμπονάρων, που ήταν στο Βασίλειο της Νάπολης, και για την οποία πληροφορήθηκα από φήμη και από τις εκθέσεις των δημόσιων φύλων και δεν ξέρω αν είχε εισαχθεί εδώ στην Τοσκάνη

Και αμφισβητώντας του τα εν λόγω γεγονότα γενικά και σε ότι αφορά το άτομο του, για τις ενέργειες σ’ αυτήν την υπόθεση, και ζητώντας του να πει τι πιστεύει πάνου σ’ αυτά:

Απάντηση: Απαντάω αρνητικά, αφού δεν αναμίχθηκα ποτέ σ’ αυτά τα πράγματα»
Διατάσσεται, ωστόσο, να εγκαταλείψει την πόλη σε 24 ώρες και την Τοσκάνη μέσα σε τρεις ημέρες. Δεν το βάζει κάτω. Υποβάλλει αίτηση, μέσω δικηγόρου, για παραχώρηση άδειας να επιστρέψει στη Φλωρεντία:
«Ο Ανδρέας Κάλμπος ταπεινότατος δούλος και υπήκοος της Υμετέρας Αυτοκρατορικής και Βασιλικής Υψηλότητος προσπέφτοντας στα πόδια του Βασιλικού Θρόνου ευσεβώς εκθέτει τα κάτωθι:

[μπλαμπλαμπλά] δεν γνωρίζει ποια μοιραία σύμπτωση τον κατέστησε ύποπτο στα μάτια της Κυβερνήσεως τον παρελθόντα Απρίλιο. Υπάκουσε αμέσως στη διαταγή της απομακρύνσεως του. Αποδίδει την ατυχία του σε πταίσμα όχι δικό του αλλά των σημερινών καιρών.»
Η αστυνομία όμως δεν έχει καμία αμφιβολία για τη δράση του και η αίτηση του απορρίπτεται.

*

Υποθέτω ότι δεν θα μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα όσα αφορούν τη «συνωμοτική» δραστηριότητα του Ανδρέα. Προσωπικά πιστεύω τον Κάλβο (και ψέματα να λέει). Όσα δηλώνει στην αστυνομία εκείνη τη στιγμή, ταιριάζουν με την υπόλοιπη ζωή του.

*

Ταξίδια.

*
1824, Μάιος. Επίσημη έναρξη λειτουργίας της Ιονίου Ακαδημίας στην Κέρκυρα.

1827. Σάββατο 19 Φεβρουαρίου (με το παλιό ημερολόγιο) εφ. Gazzetta degli Stati Uniti delle Isole Ionie:
«Ανακοινώνουμε στη σπουδάζουσα νεολαία ότι την προσεχή Τρίτη ο κ. Κάλβος θα αρχίσει την παράδοση των μαθημάτων του της Ιταλικής Λογοτεχνείας στη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου. Η σειρά των μαθημάτων του που δόθηκαν στη Γενεύη το 1824 και 1825 και που τα παρακολούθησαν επίσης πολλοί μορφωμένοι άνθρωποι της πόλης εκείνης ασχολείται ιδιαίτερα με την επίδραση των καλών τεχνών, των ηθών και των πολιτικών γεγονότων στην Ιταλική Λογοτεχνεία. Θα παραδίδει τα μαθήματα του κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 7 μέχρι τις 8 μ.μ.»



(συνεχίζεται: εδώ.)

buzz it!

 

Comments:
Κι εγώ περνάω καλά φτιάχνοντας το κολάζ.
 
Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?