<$BlogRSDUrl$>

27.12.06

Ένα στα γρήγορα, καθ οδόν από τη βόρεια Εύβοια στην Κρήτη. 



Μας νίκησαν κατά κράτος οι καρεκλάδες κι οι γκιράπηδες.

*



*

Από μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της Σίας Αναγνωστοπούλου:

Δεν είναι τυχαίο ότι και στην Ελλάδα, και κυρίως από κάποιους αριστερούς, ο Kύπριος πρόεδρος, από το σχέδιο Aνάν και μετά, παρουσιάζεται ως ο σωτήρας του ελληνισμού, ως η έκφραση της αντίστασης του ελληνισμού απέναντι σε ένα ελληνικό κράτος μισοπουλημένο, απέναντι στον προαιώνιο εχθρό αλλά και απέναντι στον ιμπεριαλισμό. O πρόεδρος, εν ολίγοις, της Kύπρου δεν υπόκειται σε πολιτική κριτική με βάση την ιδεολογία του και τις πολιτικές του πράξεις, δεν αντιμετωπίζεται ως ηγέτης ενός άλλου κράτους, αντιθέτως τίθεται υπεράνω πολιτικής και ιδεολογίας, καθίσταται η έκφραση της αντίστασης του ελληνισμού.

H κάλυψη ωστόσο σύγχρονων πολιτικών και ιδεολογιών πίσω από παλιά εθναρχικού τύπου ιδεολογήματα συμβάλλει στην αναβίωση, μέσω της Kύπρου, όλων των παλιών κόμπων της ιστορίας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και όλων των οριενταλιστικού τύπου κόμπων, στην ιστορία των σχέσεων E.E.-Tουρκίας. H Kύπρος, μέσω της E.E. αυτήν τη φορά, καθίσταται εθνικό θέμα του ελληνισμού (Eλλάδα-Kυπριακή Δημοκρατία μαζί) στον αγώνα του για τον εξευρωπαϊσμό, εκπολιτισμό της Tουρκίας, στον αγώνα του κατά του ιμπεριαλισμού κάποιων ευρωπαϊκών χωρών. Tο πρόβλημα της ευρωπαϊκής πορείας της Tουρκίας συρρικνώνεται σχεδόν σε ένα επίπεδο, που τελικά βολεύει απόλυτα τον τουρκικό στρατό. Πολύ περισσότερο καθώς, αφού οι Tουρκοκύπριοι δεν διεκδικούνται ως μια από τις δύο κοινότητες που απαρτίζουν το κυπριακό κράτος, η Tουρκία εμφανίζεται και πάλι ως υπερασπιστής των δικαίων των Tουρκοκυπρίων και μέσω αυτών η Kύπρος ως εθνικό της θέμα. Επιπλέον, η απολύτως συγκυριακή χρησιμοποίηση της Kύπρου από χώρες της E.E. ως άλλοθι για το φρενάρισμα της "ευρωπαϊκής ένταξης της Tουρκίας" ανοίγει άλλα πολύ πονεμένα κεφάλαια στην ιστορία της περιοχής.

Eνώ μέσα από την ένταξη της Tουρκίας στην E.E., η τελευταία θα έπρεπε να αναμετρηθεί με τον εαυτό της, τις αρχές της και τις προοπτικές που θέλει να έχει, θα έπρεπε επίσης να αναμετρηθεί ανοιχτά, πολιτικά με την Tουρκία και κυρίως με τον στρατό, με τη συγκυριακή χρησιμοποίηση της Κύπρου, η E.E. συσκοτίζει το πρόβλημα και επί της ουσίας νίπτει τας χείρας της. H Kύπρος δηλαδή και μαζί η Eλλάδα καλούνται να παίζουν το ρόλο του αναχώματος των πολλαπλών και πολύπλοκων εντάσεων που δημιουργεί η ενταξιακή πορεία της Tουρκίας, τόσο στο εσωτερικό της E.E., όσο και ανάμεσα στην EE και την Tουρκία, αλλά και ανάμεσα στην E.E. και εν γένει τον μουσουλμανικό κόσμο.
Ο υπουργός εξωτερικών είχε πάντα πολύ δύκολη δουλειά να κάνει. Είναι γιατί η Ελλάδα, εκτός από προϊόν αγώνα, είναι και προϊόν εξωτερικής πολιτικής.

*

Και κάποιες παλιές ιστορίες.

*

buzz it!

(4) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

22.12.06

1:00 και 1:57 




Το παιδί παίζει. Φωνή και στίχοι Α. Εμπειρίκος.

κατέβασον
και κατέβασον.

Το ραδιοφωνάκι από την Odeo. Tην καινουργια εταιρία του Evan Williams (είναι αυτός που έφτιαξε το blogger και το πούλησε, όταν έπρεπε, στο Google)

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

χριστούγεννα. 

Η σχέση ενός κλινικά άθεου με την πίστη.

[...]

Ο Ιωσήφ δεν είναι καθόλου κτητικός με τη γυναίκα του. Το ίδιο και η Μαρία. Α priori, δεν είναι καθόλου κτητική με το παιδί της. Αρραβωνιασμένοι, έχουν εμπιστοσύνη στη ζωή και ιδού, αίφνης, έρχεται το πεπρωμένο του ζευγαριού τους. Το δέχονται.

Ζευγάρι του σήμερα, θα λέγαμε, ζευγάρι εκτός του θεσμού του γάμου!

Αντίθετα, είναι ένα υποδειγματικό παντρεμένο ζευγάρι: το παιδί δεν είναι καρπός πάθους, αλλά αγάπης.

[...]

Θα μπορούσε λοιπόν να μην είναι ο πατέρας;

Μπορεί και όχι! Πρέπει να πω ότι συχνά συγχέουμε πατέρα και γεννήτορα. Τρία δευτερόλεπτα αρκούν για να γίνει γεννήτορας ένας άντρας. Το να γίνει πατέρας είναι τελείως άλλη ιστορία. Πατέρας σημαίνει δίνω το όνομα μου στο παιδί μου, πληρώνω με την εργασία μου για να συντηρήσω αυτό το παιδί, του δίνω ανατροφή, το μορφώνω, το καλώ σε παραπάνω ζωή, σε παραπάνω επιθυμία... Είναι τελείως άλλο πράγμα από το να είναι κανείς γεννήτορας. Τόσο το καλύτερο ίσως αν ο πατέρας είναι και ο γεννήτορας, όμως ξέρετε, μόνο θετοί πατέρες υπάρχουν.
Ο πατέρας πρέπει πάντα να υιοθετήσει το παιδί του. Ορισμένοι υιοθετούν το παιδί τους την ώρα που γεννιέται, άλλοι μερικές ημέρες ή εβδομάδες αργότερα, άλλοι το υιοθετούν μόλις αρχίσει να μιλά κτλ. Μόνο θετός πατέρας υπάρχει.
Επιπλέον, ποτέ κανένας άνδρας δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι το παιδί που γεννιέται είναι δικό του.Είναι υποχρεωμένος να εμπιστευτεί το λόγο της γυναίκας του.
Έτσι η ιστορία του ζευγαριού του Ιωσήφ και της Μαρίας έχει την ανθρώπινη πυκνότητα οποιουδήποτε άλλου ζευγαριού. Και κατ αντιδιαστολή, το καταπληκτικό αυτό ζευγάρι μας βοηθά να ανακαλύψουμε το βάθος της συνάντησης μεταξύ ενός συνηθισμένου άντρα και μιας συνηθισμένης γυναίκας.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Φρανσουάζ Ντολτό, Τα Ευαγγέλια και η πίστη, Ο κίνδυνος μιας ψυχαναλυτικής ματιάς. Θαυμάσιο!

Και τα ωραία φιλμάκια του Ακίνδυνου.

*

buzz it!

(1) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

19.12.06

les secrets des dacos 

ή τα μυστικά των ντάκων.

Σαν ελληνική ταινία. Στον ρόλο του Ν.Τσ. ο .........(;):
Θυμάται με πίκρα [...] τη δεκαετία του 1960 όταν φορτωμένος με τα παξιμάδια του γυρνούσε σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας προσπαθώντας να τα πουλήσει και έπαιρνε την απάντηση πως «αυτά τα τρώνε μόνο τα γουρούνια κι οι κρητικοί» ή τότε που ενώ η τιμή τους ήταν 12 δραχμές το κιλό και του έλεγαν «κρητικάκι, με 8 δραχμές τα παίρνω». Τότε που πουλούσε όλο κι όλο 100 κιλά παξιμάδια τον μήνα!

Η επαγγελματική του διαδρομή αρχίζει το 1952, μια «κακοτράχαλη» εποχή μετά από τον Εμφύλιο, τότε που η πλειοψηφία της κοινωνίας «έγλειφε» ακόμη τις πληγές που της προκάλεσε η δεκαετία που προηγήθηκε και πάλευε να επιβιώσει κάνοντας το οτιδήποτε. Στον οικογενειακό φούρνο, στον Πλάτανο, ο πατέρας του ζύμωνε ψωμί όχι περισσότερο από 10 οκάδες τη φορά, δύο - τρεις φορές την εβδομάδα, «γιατί τότε ο περισσότερος κόσμος ζύμωνε δικό του ψωμί».

Στη δεκαετία του 1960 επιστρέφοντας από τη στρατιωτική του θητεία δουλεύει στον φούρνο και παράλληλα προσπαθεί όπου μπορεί να πουλήσει τα παξιμάδια του. Από την αγορά των Χανίων βρέθηκε στον Πειραιά και στην Αθήνα. Τη μεγαλύτερη ανταπόκριση τη βρήκε στα κρητικά στέκια της εποχής κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο προϊόν το γνώριζαν μόνον όσοι ήταν κρητικής καταγωγής. Η πρώτη του επιτυχία ήταν η συνεργασία που έκλεισε με τους «Σκλαβενίτηδες».
Κι από τη συμφωνία με τους μπακάληδες στο στομάχι μου. Μου μίλησε μια φίλη γι αυτή τη "μάρκα" σε ανύποπτο χρόνο. Μέχρι τότε τα μόνα παξιμάδια που μου άρεσαν ήταν του Δανδάλη, αλλά αυτά δεν τα βρίσκεις εκτός Ηρακλείου.

*

Επίσης στη συνταγή για την πίτσα του εργένη προτείνω αντί για φρέσκια ντομάτα τη χρήση σάλτσας Barilla. Βγαίνει σε πολλά είδη (συνιστώ τη σάλτσα με μελιτζάνες και κολοκύθια) και έχεις κάθε φορά διαφορετική πίτσα. Προσοχή στην πίτα, δεν είναι όλες ίδιες.

*

Μία συλλογή των συνταγών του Μπερεκέτη (πέρασε κιόλας ένας χρόνος;):



Μία,
δύο,
τρεις,
τέσσερις,
πέντε.

*

Και τελειώνω με:
Μακαρόνια με κιμά.

*

buzz it!

(12) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

18.12.06


buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

17.12.06

Δεν ανήκω σε άλλη κοινότητα, πλην της κοινότητας των φίλων μου. Μ' άρεσε όμως το κομμάτι του Παπακωνσταντίνου: Αυτό το ιδιόμορφο μπλογκρόλ. Αυτή η φανταστική κοινότητα ονομάτων. Το ρομαντικό, σχεδόν ηρωικό, ύφος της μουσικής δεν ταιριάζει ακριβώς με τη δική μου εμπειρία. Προφανώς ο Π. συγκινήθηκε πολύ κάνοντας τις βόλτες του στα μπλογκ. Προτιμώ τη δική του συγκίνηση, από τη δική μου πιο συγκρατημένη παρούσα διάθεση. Αλλά να η Αστραδενή, να η bitten lips, να και το Anatomy of melancholy. Να κι οι άλλοι... Ωραία. Και τι τραγουδάει εκεί στο τέλος; I [s]ing I don't exist, I [τι λέει εδώ;] I' m like a gost. Αυτό ναι, το καταλαβαίνω. Όπως και το λυτρωτικό σφύριγμα στο τέλος του κομματιού. Θα ήθελα να ήμουν στη θέση ενός άσχετου ακροατή: Σαν μαγική επίκληση θα του φανεί η παράθεση τόσων "άγνωστων" ονομάτων.
*
Μα για στάσου, αν κρίνω απ την αρχή του, ακόμα dial up έχουν στη Λάρισα:


How to use the dial telephone. Γυρίστηκε το 1927, είναι η χρονιά που εκτελέστηκαν οι Σάκκο και Βαντσέτι. Η ταινία είναι βουβή, βάλε τη δική σου μουσική.

ΥΓ. Όχι, δεν είμαι στο μπλογκρολ του Θανάση.
ΥΓ.2 Το κομμάτι μέσω breath.
© Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Αν δεν πρέπει, να μου πουν και θα το κατεβάσω.

buzz it!

(7) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

14.12.06

Χορωδία παραπόνων του Μπίρμινχαμ. 

*


Λοιπόν, αυτή είναι μια καταπληκτική ιδέα για τον Πετεφρή, που έχει και ιδιαίτερη σχέση με τον τόπο που τον φιλοξενεί. Νομίζω οι Κερκυραίοι θα το εκτιμήσουν. Το από πάνω μουσικό έργο προέκυψε μετά από συμμετοχή σε "Εργαστήρι παραπόνων" διαρκείας δύο εβδομάδων... Πρέπει να γίνει θεσμός.

Με τη σειρά μου θα παραπονεθώ για την μη λειτουργία του μετρό μετά τις 12:30 το βράδυ. Τουλάχιστον τα Παρασκευοσαββατοκύριακα θα έπρεπε να λειτουργεί μέχρι τις 3πμ το ευλογημένο. Έχω βαρεθεί τον εκάστοτε υπουργό συγκοινωνιών να κλείνει πονηρά το μάτι στους ταξιτζήδες. Έχω βαρεθεί να μην μπορώ να πιω λίγο παραπάνω γιατί έχω να οδηγήσω. Μας το είχαν υποσχεθεί κιόλας (δεν ξέρω για σένα, εμένα ο Λιάπης δεν μου γεμίζει το μάτι). Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κατεβάζω ξανά το bus de nuit των Massilia Sound System (τραγουδάκι είναι, αλλά μου κάνει την καρδιά περιβόλι), όπου διαμαρτύρονται για την έλλειψη βραδινής δημόσιας συγκοινωνίας στην Μασσαλία. (Μάλλον δεν πέτυχαν τίποτα.)


powered by ODEO

Κατέβασον.
Την ταινιούλα την έχουν δει μόλις 351.153 άτομα. Δεν είναι αρκετά.

buzz it!

(6) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 



Ώρες διασκέδασης
(σε τρεις σελίδες).

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

τρέξατε. 

545 σέξυ γυναίκες αναζητούν σύζυγο.


buzz it!

(8) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

8.12.06

κλικ στην εικόνα.


κλικ στην εικόνα.

buzz it!

(2) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

5.12.06

spam 

Από το Αγγλικό-Ελληνικό, Ελληνικό-Αγγλικό λεξικό της ΜΑΤΖΕΝΤΑ:
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ετυμολογία της λέξης spam. Έχει τις ρίζες της στην ομάδα Βρετανών κωμικών Monty Python. 1. Σε ένα από τα πολλά τους κωμικά δρώμενα μία ομάδα Βίκινγκς επαναλάμβανε εν χορώ, την ακατανόητη λέξη "spam, spam, spam" όλο και πιο δυνατά, ώστε να καλύπτει κάθε άλλη κουβέντα. Στο η-ταχυδρομείο η λέξη "spam" θεωρήθηκε συνώνυμο των ηλεκτρονικών σκουπιδιών, γιατί, όπως και οι ιαχές των Βίκινγκς, τείνει να γεμίζει τα η-γραμματοκιβώτια σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι σχεδόν αδύνατη η κανονική χρήση του η-ταχυδρομείου. Επιπλέον το "spam" έχει το ίδιο εκνευριστικό αποτέλεσμα στον παραλήπτη του, όπως η "κακή" μουσική των Βίκινγκς στο αντίστοιχο κωμικό δρώμενο. (περιοδικό RAM, Ιούλιος-Αύγουστος 2003) 2. Η ίδια ομάδα κωμικών στην εκπομπή Ιπτάμενο Τσίρκο, παρουσίασε ένα δρώμενο με τίτλο "spam, spam, spam". Η λέξη spam προέρχεται από τα αρχικά της φράσης "spiced pork and ham" και χρησιμοποιείται ως συνώνυμο φαγητών που θα καταναλώναμε μόνο εάν ναυαγούσαμε σε ένα νησί όπου θα υπήρχαν μόνο βότσαλα και κονσέρβες spam. Στο δρώμενο ένα ζευγάρι κάθεται σε ένα εστιατόριο για φαγητό, αλλά ό,τι πιάτο κι αν παραγγείλει, περιέχει spam. Στο δρώμενο αυτό η λέξη spam επαναλήφθηκε 120 φορές και δεν άργησε να γίνει της μόδας. Χρησιμοποιήθηκε για κάτι ενοχλητικό που επαναλαμβάνεται. Το δρώμενο ήταν προφητικό, γιατί η σερβιτόρα ήταν το ίδιο ενοχλητική όπως είναι σήμερα και τα μηνύματα spam. (περιοδικό CHIP, Ιούλιος 2003)



59 σκετς των Monty Python. (Μέσω Ochblog.)

buzz it!

(5) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

4.12.06

2:04 


powered by ODEO

φωνή και στίχοι Μ. Αναγνωστάκης.

buzz it!

(7) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

This page is powered by Blogger. Isn't yours?