<$BlogRSDUrl$>

29.6.08

Μεταμορφώσεις. 



Το 1948 μια νυφίτσα δεν καταφέρνει να βρει ταίρι γιατί ψάχνει εκεί όπου οι νυφίτσες βρωμάνε. Μετά από παρέμβαση ερωτιδέος καταφεύγει σε κόλπα-μεταμφιέσεις, δοκιμασμένους βοηθούς της γοητείας. Η σεκάνς που με ενδιαφέρει αρχίζει όταν η νυφίτσα μεταμφιέζεται σε κρούνερ, σε Φρανκ Σινάτρα. Περί το 3:03 λεπτό. Ο μεταμφιεσμένος “Frankie” εμφανίζεται στην υπαίθρια σκηνή σαν αρσενική εκδοχή της νευρικής ανορεξίας πριν την ανορέξια νερβόζα. Ο θηλυκός πληθυσμός αντιδρά με ενθουσιασμό αλλά η απάτη θα καταρρεύσει για μια ακόμα φορά.



Τις ίδιες ενθουσιώδεις αντιδράσεις συναντάμε σε νάιτ-κλαμπ, το 1951, όταν ο μεξικάνος ηθοποιός Pedro Infante



μιμείται τον Φράνκ. Μόνο που εδώ οι γυναίκες αντί να φωνάξουν Φράνκι, κραυγάζουν “Sinatra”, προκαλώντας την μήνιν των ανδρών που τις συνοδεύουν. Στο νάιτ-κλαμπ η μίμηση γέρνει ελαφρώς προς το γυναικωτός.



*

Εν τω μεταξύ, το 1950, ο B.O. Skunk, η νυφίτσα του πρώτου καρτούν, μετεξελίσσεται σε Pepe Le Pew, γόη πρώτης διαλογής, ο οποίος, με τα άψογα γαλλικά του και τη βοήθεια της πρωτοεμφανιζόμενης Πενέλοπη Πούσυκατ, κερδίζει το Όσκαρ εκείνη τη χρονιά.


buzz it!

(11) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

μοσχαροκεφαλή 

Αφιερωμένο εξαιρετικά
στον Πετεφρή.


Μια μοσχαροκεφαλή

-Γεια σου Διονύση μου-

Μια μοσχαροκεφαλή
στο πιάτο μου αρμενίζει

*

Κάθομαι και την κυττώ

-Γεια σου Διονύση μου-

Κάθομαι και την κυττώ
χαρά με πλημμυρίζει

*

Κάνω μια βούτα στο ζωμό

-Γεια σου Διονύση μου-

Κάνω μια βούτα στο ζωμό
και βγαίνω κερδισμένος

[...]



Θ. Παπακωνσταντίνου-Δ. Σαββόπουλος, Αθήνα 2008

buzz it!

(2) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

20.6.08

Υπέρ δημοψηφισμάτων λόγος. 

Ο talos επιχειρηματολογεί πειστικά, αλλά ας προσθέσουμε και την από κάτω παράμετρο.

Συγνώμη μη αγγλομαθείς.

"-- When we asked them if they see universal health care as an unfair burden to certain taxpayers and would they like a lollipop almost all children said yes
-- Ρήαλλυ;"
"


buzz it!

(4) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

17.6.08

A day in the life. 

ή μια απ τα ίδια με σάλτσα.

*
-στον Old Boy.


-- kukuzelis, ρε συ, είσαι και πολύ μαλάκας.

-- Πρόσεχε τι γράφεις kukuzelis γιατί δεν θα τα πάμε καλά. Πάρε πίσω αυτό που έγραψες. Με θίγεις.

-- Ρε kukuzelis. Τώρα τι να σου πω; Ότι τον παίρνεις κι από πάνω; Άντε πάγαινε ρε αδελφάρα.

--Αν είσαι μάγκας κύριε να μου πεις ποιος είσαι. Nα πράξω τα δέοντα. Χρόνια τώρα
σπιλώνεις κατ επανάληψη το όνομα kukuzelis.

-- Δεν έχω ιδέα ποιος είμαι ρε. Δεν ξέρω. Σιγά μην κάνω ψυχανάλυση για πάρτη σου, μαλάκα kukuzelis. Ε μαλάκα kukuzelis.

-- Κύριε kukuzelis δεν συνεννοούμεθα! Σου λέω πρόσεξε. Δεν απευθύνεσαι σε άσχετο. Πρόσεξε! Αυτό το “δεν ξέρω”
δεν υπάρχει δικαστήριο να το δεχτεί.

κτλ, κτλ.

*

buzz it!

(30) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

13.6.08

Μνημεία. 

[μέσω buzz]
"Αυτό το διαδίκτυο σαν χώρος είναι κάτι το ασύλληπτο,
κάτι το αέναο, του οποίου τα όρια μέχρι τώρα
δεν έχουν προκαθοριστεί."



Η ιστορία: Ένας δημοσιογράφος στη Θράκη (και από ότι κατάλαβα και τοπικός πολιτικός παράγων) θεώρησε ότι θίχτηκε από σχόλια για την πολιτεία του τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας σε ένα μπλογκ. Ακολούθησε τον συνήθη εν Ελλάδι δρόμο και έκανε μήνυση σε εκείνον που κατά τη γνώμη του ήταν “υπεύθυνος” του μπλογκ (παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να είναι υπεύθυνος κάποιος άλλος) ζητώντας του αποζημίωση 56.000 ευρώ.

Ας ελπίσουμε ότι το δικαστήριο θα είναι σε θέση να δώσει λύση. Διότι αρκετοί ισχυρίζονται ότι η δικαστική πορεία ανάλογων υποθέσεων, στην Ελλάδα, είναι μάλλον ζήτημα τύχης και ελάχιστα επιστήμης. Ανεξάρτητα όμως από την ουσία της υπόθεσης και την έκβασή της, οι δηλώσεις τόσο του δικηγόρου του ενάγοντος όσο και του δικηγόρου του εναγόμενου στην εφημερίδα "Χρόνος της Κομοτηνής" είναι μνημεία του σύγχρονου ελληνικού στοχασμού και θα ήθελα να υπάρχουν, έστω εν μέρει, καταχωρημένες κι εδώ. Αν οι απόψεις και οι γνώσεις των δύο νομικών αντανακλούν τις απόψεις και τις γνώσεις του θρακιώτικου νομικού κόσμου τότε, δεν υπάρχει αμφιβολία, όλα θα πάνε καλά. Ακολουθεί συγκρατημένο κόπυ-πέηστ:

*

Πολιτική Αγωγή:

[...] Όπως κάθε τι καινούριο που μας γεμίζει ενθουσιασμό, έτσι έγινε και με το ίντερνετ. Όπως τώρα αναλογιζόμαστε την χρήση των κινητών, τώρα θα αρχίσουμε να μιλάμε για την υπερβολική έκθεση στην χρήση του ίντερνετ. Εάν λοιπόν δεν μπουν φραγμοί και ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο που θα προστατεύει τον πολίτη που δέχεται κριτική μέσα από τον ίντερνετ, γιατί η διαφορά με το ίντερνετ είναι ποια. Ότι την εφημερίδα την αγοράζεις και έχεις το δικαίωμα της επιλογής και αν θέλεις δεν την διαβάζεις. Στο ίντερνετ δεν υπάρχει αυτό. Όποτε ανοίξεις τον υπολογιστή σου θα δεις τα πάντα
σχολιάζει ο talos στο buzz:
Ο δικηγόρος του ενάγοντος δεν πρέπει να έχει μπει ποτέ στο ίντερνετ και ό,τι ξέρει για αυτό μοιάζει να το έχει μάθει από την Espresso. Προσέξτε δε ότι ζητά φραγμό στην δια του ίντερνετ *κριτική* και όχι στην δια του *ίντερνετ* δυσφήμιση. Πρόκειται για σύγχυση εξαιρετικά διαδεδομένη στην χώρα μας μέσα και έξω από τo διαδίκτυο!.

Λίγο πιο κάτω ο καλός νομικός εκθέτει τους φόβους του:
Μπορεί να κινδυνεύσει ο ίδιος ο κοινωνικός ιστός που τόσα χρόνια έχουμε δημιουργήσει. Και επειδή είμαστε άνθρωποι που αρεσκόμαστε να λειτουργούμε εκτός ορίων, εκεί λοιπόν χρειάζονται τα όρια πρωτίστως για να μπορέσει να ξεδιαλεχτεί και ο καλός από τον κακό δημοσιογράφο. [...] Αυτά λοιπόν τα όρια μπορεί να τα θέσει μόνο η πολιτεία. Αν μας αφήσει για λίγο καιρό ακόμη απροστάτευτους και αν δεν λειτουργήσουν οι θεσμοί της δικαιοσύνης προστατευτικά γι’ αυτό τον κόσμο, τότε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα. Ήδη τα έχουμε. Βλέπουμε ότι ιστοσελίδες όπως η σημερινή ή κάτι ανάλογες με τον τίτλο blogspot όπου ο καθένας μπορεί να καταθέτει την γνώμη του, είναι ευρέως διαδεδομένα. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος πλέον λειτουργεί με αυτές τις σελίδες που έχουν αυτό τον τίτλο. Αν λοιπόν σε αυτές τις σελίδες δεν μπορέσουμε λίγο να εμβαθύνουμε με διακριτικότητα βέβαια, αλλά και με την βοήθεια καθηγητών ίσως και ιδιαίτερων νομικών σε αυτό το ζήτημα, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα τα οποία εισπράττουμε ήδη σε μεμονωμένες περιπτώσεις όπως την δική μας.
Ρωτάει η δημοσιογράφος: Ήθελα να ρωτήσω, τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης, της εξύβρισης, αυτά που προβλέπονται από τον κοινό ποινικό κώδικα, εντάσσονται σε τέτοιου είδους φρασεολογίες των ηλεκτρονικών ιστοτόπων;
Σαφώς και εντάσσονται. Υπάρχει γενικό πλαίσιο. Θέλουμε όμως να το εξειδικεύσουμε τώρα που έχουμε και την ευρυζωνικότητα και την χρήση του ίντερνετ. [...] Ποιος είναι αυτός ο οποίος δίνει την άδεια για να μπορεί κάποιος να κάνει χρήση μιας ιστοσελίδας και να την διαθέτει στο ευρύ κοινό; Γι’ αυτό και λέω ότι θέλει ιδιαίτερη λεπτομερή ρύθμιση το ζήτημα.


*

Και η υπεράσπιση:

Αυτό το διαδίκτυο σαν χώρος είναι κάτι το ασύλληπτο, κάτι το αέναο, του οποίου τα όρια μέχρι τώρα δεν έχουν προκαθοριστεί. Κατά συνέπεια είναι πολύ δύσκολο κανείς να συγκεκριμενοποιήσει ευθύνες, πόσο μάλιστα να τις αποδώσει κιόλας.
Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το θέμα της παιδικής πορνογραφίας το οποίο και θίγει ολοκληρώνοντας την αγόρευση του τη συνέντευξή του ο συνήγορος υπεράσπισης:
Από εκεί και πέρα υπάρχουν διωκτικοί μηχανισμοί, υπάρχουν και όργανα αρμόδια να εξετάσουν και να διαλευκάνουν τέτοιες περιπτώσεις. Όπως για παράδειγμα, με ιδιαίτερη σπουδή στην Ελλάδα αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο γίνεται ένας έλεγχος της παιδικής πορνογραφίας που διακινείται μέσα από το διαδίκτυο


Αναρωτιέμαι καμιά φορά, τι θα κάναμε χωρίς την παιδική πορνογραφία;


*



Ας θυμηθούμε εδώ και μία άλλη υπόθεση.

*

buzz it!

(11) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

9.6.08

Συλλέκτες 



Κάνοντας βόλτες, πέφτω πάνω σε ένα Μονόγραμμα της ΕΡΤ με θέμα τον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό. Μ' αρέσει ο τρόπος του. Παλιομοδίτης. Με το ύφος του ανθρώπου που προσπαθεί να προλάβει τα πράγματα.

Κάθομαι και μεταγράφω όσα λέει. Πληκτρολογώ και ευλογώ τη στιγμή που είχα την ιδέα, με βοηθό ένα σιντάκι, δώρο σε έντυπο του Λαμπράκη, να μάθω να χειρίζομαι το πληκτρολόγιο με το τυφλό σύστημα:

Ήμουν παιδί, όταν ο δάσκαλος της μουσικής μου, ο Ρομποτής, εε, όταν τον ρώτησα “δάσκαλε, τι είναι τέχνη;” μου είπε την απλή φράση “η Τέχνη είναι αυτή που εκφράζει τα συναισθήματά μας”. Εγώ τότε δε θα μουν δωδεκαετής και το έδεσα κόμπο, όπως λένε, αυτό που μου πε ο Ρομποτής. Σήμερα, που τα χρόνια πέρασαν, μπορώ να πω ένα δικό μου ορισμό, ότι “η τέχνη είναι καθώς κομπιούτερ ηλεκτρονικό που ζητάει χειριστή”.

Μπορεί η φράση μου να είναι ακατανόητος, αλλά πια, μελετώντας όλη μου τη ζωή την τέχνη, κατέληξα ότι ο καλλιτέχνης δεν είναι ο δημιουργός. Δημιουργός είναι εκείνος που χρησιμοποιεί την τέχνη. Είναι ο χειριστής του κομπιούτερ που το λέμε τέχνη. Είτε ποίηση, είτε ζωγραφική, είτε μουσική, χορός ή και κινηματόγραφος. Είναι δηλαδή η εποχή μας, είναι αυτό που λέμε, ζητάει, σήμερα, “τα κλειστά παράθυρα της άνοιξης”. Ζητάει έναν ειδικό άνθρωπο, ένα ειδικό μάτι, που θα ανοίξει το παράθυρο μιας νέας άνοιξης.

Ίσως να λέω κάτι πολύ σπουδαίο, ίσως να λέω κάτι πολύ αδύνατο. Πού θα βρεθεί αυτός ο χειριστής; Αυτός ο αματέρ, ο συλλέκτης, ο αναγνώστης; Πού θα βρεθεί μέσα στα εκατομμύρια των λαών; Αυτό είναι το πιο δύσκολο. Αλλά μπορεί η δημοσιότης να τον φέρει κοντά σε κείνο που ζητάει. Γιατί αν είναι χειριστής της τέχνης-κομπιούτερ, ηλεκτρονικού κομπιούτερ, θα ζητήσει τον μηχανισμό. Θα ζητήσει το μηχάνημα, για να χρησιμοποιήσει την τέχνη για βιολογικούς σκοπούς. Για βιολογικούς σκοπούς ή ακόμα για ξόρκι μαγικό ιατρικής.

Και εκείνο που ήθελα να πω για την ποίηση το έχω και γράψει κιόλα στο “Σύγγραμμα”, τα λυρικά μου: “Δε σκέφτομαι κι ο σύκαμνος θυμώνει. Γιατί να σημειώσω γεγονότα που ποτέ δε θα γυρίσουν; Η ποίηση είναι-δεν είναι γράψιμο”. Δεν είναι μόνο γράψιμο η ποίηση, είναι και λόγος και απαγγελία, είναι και ζωή. Μπορεί, μπορεί να βρεθεί εκείνος ο αποδέκτης της τέχνης, ο αποδέκτης της ποίησης, μπορεί να είναι ανάμεσά μας, μπορεί αυτή τη στιγμή που εγώ μιλώ να με ακούει και να τον καλέσω και να του πω “αν εσύ είσαι χειριστής, αυτού που λέω εγώ κομπιούτερ ηλεκτρονικό, την τέχνη, φανερώσου. Για να δεις και να συλλέξεις την τέχνη είτε σε λόγο, είτε σε γραφή, είτε σε εικόνα, είτε σε καρέ κινηματογράφου."

Ο δάσκαλος της μουσικής του ο Ρομποτής! Ρομπότ-Ρομποτής, μάλιστα! Πότε μεταδόθηκε αυτό το Μονόγραμμα δεν μπόρεσα να το βρω... Βρήκα και ένα Παρασκήνιο.

Όσοι ξέρω, που ασχολούνται με τα καλλιτεχνικά, είναι ακριβώς αυτό: συλλέκτες-χειριστές. O Καετάνο Βελόζο σ' ένα αυτοβιογραφικό κείμενο τα γράφει.

Πριν όμως αντιγράψω το σημείο της αυτοβιογραφίας που ενδιαφέρει, παραθέτω ένα άλλο απόσπασμα του κειμένου του, που, κατά κάποιο τρόπο, εξηγεί αυτό που θα ακολουθήσει:

[...] έτσι έφτασαν στον δικό μας κόσμο οι καλλονές της Ευρώπης, όπως η Σοφία Λόρεν


[Aida του Clemente Fracassi. 1953. Τραγουδάει μια άλλη βεβαίως.]

και η Τζίνα Λολομπρίτζιτα,


[Μέσω flickr και zwaik.]

πριν υπογράψουν συμβόλαια με το Χόλιγουντ και γίνουν γνωστές στο αμερικάνικο κοινό. Τις λατρεύαμε σαν θεές, μαζί με κάποιες άλλες που πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες στις Ηνωμένες Πολιτείες -τη Σιλβάνα Παμπανίνι,

[Μέσω Vintagephoto. Κλικ για μεγέθυνση. Αυτό που προσέχω
είναι το πόσο παχιά μπράτσα είχε...]


τη Σιλβάνα Μανγκάνο,


[ταινία Mambo του Ρομπέρ Ροσέν. 1954.]

τη Ροζάνα Ποντεστά.



Στην πραγματικότητα είχαμε περισσότερους λόγους να θρηνούμε παρά να πανηγυρίζουμε όταν οι Ιταλίδες ηθοποιοί πήγαιναν στο Χόλιγουντ: Αυτές οι απλές, εντυπωσιακές γυναίκες, που ήταν φανερό ότι τις είχαν αρπάξει κατευθείαν από τους δρόμους της Νάπολης, έμοιαζαν σαν πρωτόβγαλτες στη μεγαλούπολη με όλο αυτό το φτιασίδωμα που δεν τους πήγαινε καθόλου. (Στην επαρχία, όταν ασκείται κριτική συνήθως επικεντρώνεται στον επαρχιωτισμό των ανθρώπων σε μεγαλύτερο βαθμό απ ότι στις μεγαλουπόλεις.) Πάντως τίποτα δεν ήταν ικανό να μας πείσει ότι η Μπριζίτ Μπαρντό


[Μπριζίτ Μπαρτό στην κακή ταινία "Και ο θεός έπλασε τη γυναίκα".
Astrud Gilberto και Joao Gilberto φωνή, Stan Getz σαξόφωνο, Antonio Carlos Jobim μουσική, Norman Gimbel και Vinicius de Moraes στίχοι. Το τραγούδι, λέει ο μύθος, λέει η Wikipedia, ενέπνευσε η δεκαπεντάχρονη Heloísa Pinheiro.]


υστερούσε έναντι της Μέριλιν Μονρόε ως προς το ύψος της αμοιβής, τον αριθμό των θαυμαστών ή το πόσο αντιπροσωπευτική εικόνα των καιρών αποτελούσε. Τα ονόματα που επέλεξα να συμπεριλάβω στα τραγούδια που έγραψα στη δεκαετία του '60 (τα οποία ακολουθώντας το ύφος της ποπ αισθητικής, αναφερόνταν σε ονόματα διασημοτήτων) ανήκαν σε Ευρωπαίους σταρ όπως η Κλαούντια Καρντινάλε,


[8 1/2.]

η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Αλέν Ντελόν και ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό. Στα τέλη της δεκαετίας του '50, και ενόσω ακόμη καταγινόμουν με τη ζωγραφική, άφησα για λίγο στην άκρη την αφηρημένη τέχνη για να φτιάξω ένα πορτραίτο της Σοφίας Λόρεν βασισμένο σε ένα στιγμιότυπο από την ταινία Η γυναίκα του ποταμού [La donna del Po του Μάριο Σολντάτι].


[Σοφία Λόρεν, μέσω Percy Trout.]
Και φτάνουμε στο σημείο που με ενδιαφέρει, όπου ο Βελόζο, χάρη σε μια έκθεση ζωγραφικής, μυρίζεται το καλλιτεχνικό μέλλον του. Το ότι ο ζωγράφος ο οποίος τραβάει την προσοχή του, παραμένει αμφιλεγόμενος κάνει, νομίζω, την περίπτωσή του ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Συλλέκτης-χειριστής με τα όλα του.

Εντυπωσιάστηκα από τους εικαστικούς καλλιτέχνες της ποπ αρτ στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο το 1967. Τότε είχα ήδη έτοιμο το πρώτο tropicalista άλμπουμ μου και είχα μία ασαφή εικόνα γύρω από την καταναλωτική νοοτροπία και την επίδραση που ασκούσαν επάνω της τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν ήμουν βέβαιος με ποιον τρόπο μεταβαλλόταν ο ρόλος του σούπερ σταρ, αλλά ήξερα με σιγουριά ότι αυτό συνέβαινε. Το διαισθανόμουν διαβάζοντας διάφορα άρθρα στις εφημερίδες ή μέσα από συζητήσεις με φίλους, αλλά την εποχή εκείνη δεν είχα ιδέα τι συνέβαινε στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Νέας Υόρκης, ούτε γνώριζα τον άνθρωπο που θα διατύπωνε με πλήρη σαφήνεια αυτό το ρεύμα: τον Άντι Γουόρχολ. Στα πορτραίτα του Έλβις και της Μέριλιν που δημιούργησε, αναγνώρισα αμέσως ότι αυτό που υποτίθεται ότι έπρεπε να δω δεν ήταν ένας ηθοποιός ή ένας ροκ σταρ, αλλά μια οπτική απεικόνιση με αυτόνομη οντότητα. Στη Μέριλιν του Γουόρχολ είδα με ποιόν τρόπο απλές εικόνες μπορούν να μετατραπούν σε σχόλια για τον κόσμο μας, αρκεί να απέχουμε εμείς από τον σχολιασμό τους. Η Μέριλιν έμοιαζε να είχε γεννηθεί μονάχα για να γίνει ένας χαρακτήρας στο σύμπαν του Γουόρχολ. Και κατ επέκταση, παραφράζοντας το σχόλιο του Όσκαρ Ουάιλντ για τον Μπαλζάκ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο εικοστός αιώνας όπως τον ξέρουμε αποτελεί δημιούργημα του Άντι Γουόρχολ. [...] Η επίδραση μορφών σαν τη Μέριλιν και τον Έλβις ήταν έμμεση· η βαθμιαία συνειδητοποίηση εκ μέρους μου αυτού που έμελλε να εξελιχθεί σε μια άνευ προηγουμένου επικράτηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επρόκειτο εν τέλει να βρει την έκφρασή του στο tropicalismo, αυτό το βραχύβιο, ατίθασο και αυτο-αναλυτικό κίνημα στη μουσική και στις εικαστικές τέχνες στη Βραζιλία, στο οποίο συμμετείχα στα τέλη της δεκαετίας του '60.




*

Οι υπογραμμίσεις δικές μου. Βιβλίο: Caetano Veloso, "BRASIL, μια ιστορία μουσικής και επανάστασης". Εκδόσεις Ηλέκτρα. Μετάφραση: Λεωνίδας Αντωνόπουλος. Επιμέλεια: Αλέξης Καλοφωλιάς. Αγγλικός τίτλος "Tropical Truth: A Story of Music and Revolution in Brazil". Βραζιλιάνικος τίτλος: "Verdade Tropical".

*

buzz it!

(12) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

3.6.08



Η εξαιρετική Μήδεια του Παπαϊωάννου. Από τις παραστάσεις που σε οδηγούν ξανά στον μισητό πληθυντικό: Τελειώνει και σκέφτεσαι “καλά πάμε”. Καταλαβαίνω τους φιλάθλους. Στο μυαλό μου, παράσταση εφάμιλλη της μετάφρασης του Χειμωνά. Το σόλο της Μήδειας. Ευαγγελία Ράντου! Έγινα φαν. Καταλαβαίνω και τους κολλημένους της όπερας, με τις ντίβες τους κτλ. Άσε τους φιλάθλους και τις ντίβες στην ησυχία τους: Κυρίως συγκίνηση, συγκρατημένη (και γι αυτό βαθιά). Το 93 θυμάμαι μαύρο φόντο, τώρα λευκάζει. Το 93 θυμάμαι τον Ιάσονα κάπως κωμικό, θυμάμαι ότι μου άρεσε αυτό.



Οι δυο εικόνες από το σάιτ του καλλιτέχνη (που αργεί εκνευριστικά να φορτώσει). Για τις πέντε παραστάσεις του Ιουνίου χορηγοί είναι οι Γιάννα και Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Εικόνες από τη Μήδεια του 93. Μήδεια: Αγγελική Στελλάτου, Ιάσων ο Παπαϊωάννου.

*

buzz it!

(4) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

1.6.08

Κατόπιν εορτής. 

Η μάνα μου, έτσι και την έπιανες να ευχαριστιέται, στραβομουτσούνιαζε. Ανήκε σε μια γενιά (σε μια τάξη; φάση μιας τάξης; τοπικό χαρακτηριστικό μιας τάξης;) που θεωρούσε ντροπή τη χαρά. Οι αδελφοί έπρεπε να παντρέψουν τις αδελφές, να φτιάξουν όλοι οικογένειες, κατά προτίμηση με πεντακόσια παιδιά η κάθε μία, και μετά όλοι μαζί να γηροκομήσουν τους γονείς, αν τα κατάφερναν οι δόλιοι να γεράσουν. Το φαγητό δεν ήταν χαρά. Αν ήταν νόστιμο, ήταν γιατί το παιδί έπρεπε να ξεγελαστεί και να παχύνει, αφού ο γιατρός το είχε χαρακτηρίσει ελλιποβαρές, ήταν νόστιμο για να κλείσουν τα στόματα των αδελφάδων του συζύγου. Η εφημερίδα για να ξέρει τι την περιμένει. Κατάφερε να σπουδάσει για να εξισορροπήση το γεγονός ότι θεωρούσε τον εαυτό της "ασχημόπαπο". Πήγαινε θέατρο, έβλεπε κινηματογράφο ή άκουγε μουσική για να πάρει δυνάμεις για αύριο. Τίποτα δεν υπήρχε αφεαυτού. Η χαρά σήμαινε ότι είχες χρόνο για χάσιμο. Ε, οι δρόμοι ζωής καμία σχέση (έτσι μου φάνηκε).



buzz it!

(3) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

This page is powered by Blogger. Isn't yours?