<$BlogRSDUrl$>

31.12.03

ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΡΟΝΟ. 

*
Τώρα μπορείς να σχολιάζεις άμεσα. Κοίταξε στο κάτω αριστερό μέρος κάθε καταχώρισης και κλίκαρε : ama thes na grapsis, grapse. Τα σχόλια σου μπορούν να τα δουν όλοι όσοι βολτάρουν από 'δω. Προσπάθησε να είσαι κόσμιος. Εγώ είχα φανταστεί το σάιτ σαν ένα τεράστιο γράμμα σε σένα και τα σχόλια μου φαινόταν περιττά. Αλλά με μάλωσαν οι φίλοι. Αν προτιμάς τετ-α-τετ συνομιλία τότε κλίκαρε "@ταχυδρομείο@" στη δεξιά στήλη.
*
Δεν κατάφερα να γράψω με ελληνικούς χαρακτήρες το "άμα θες να γράψεις, γράψε". Ψάχνοντας βρήκα μερικές διευθύνσεις που σε βοηθάνε να μετατρέψεις τα ελληνικά σε greeklish. Ρίξε μια ματιά εδώ, κι εδώ. Επίσης εδώ, εδώ κι εδώ
*
ΝΕΩΤΕΡΟ ( 1/1/04 ) : Σκόρδο-κρεμμύδι μου λεγε η μαμά μου για να μάθω το αριστερά - δεξιά. Τίποτα δεν κατάφερε η κακομοίρα. Ο Σιγισμούνδος Φ. σωστά διαπιστώνει το πρόβλημα. Δες τι γράφει κλικάροντας το ama thes na grapsis grapse, θα το δεις στο πάνω μέρος της καταχώρησης. Ισως έπρεπε να χρησιμοποιήσει (η μαμά) άλλα λαχανικά ή φρούτα. Πεπόνι- καρπούζι ας πούμε. Και που να μάθει (ο Σ.Φ) τι πρόβλημα αντιμετωπίζω με το πάνω-κάτω.
*

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 

*

ελπίς αεί βιότου κλέπτει χρόνον. η πυμάτη δε
ηώς τας πολλάς έφθασεν ασχολίας


η ελπίδα κλέβει πάντοτε το χρόνο της ζωής μας.
κι η τελευταία η αυγή πολλές δουλειές προφταίνει



( Ιούλιος Πολύαινος ο Σάρδιος. Μετ. Σ. Κακίσης. )

*

"[...] Κι ύστατη αυγή μας προφταίνει με πολλά σχέδια ανεκτέλεστα" μεταφράζει ο Α. Λεντάκης.

*



buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

24.12.03

μούφα 

*
Ενώ ετοιμάζομαι για αναχώρηση παίρνω ι- μέιλ από φίλη καλή :
Γαμώτο. Λες να σε γλωσσόφαγα εγώ και δεν φεύγεις σήμερα; Σκεφτόμουν ότι θα μου έλλειπες από την συνάντηση και φαίνεται ο θεός των βροχών, των μουσώνων, των λοιμών και των καταποντισμών αποφάσισε να είναι μαζί μου.[...] Προσπάθησα να σου γράψω κάτι περί sex αλλά τίποτα. Προφανώς οι φήμες περί της σεξουαλικής μου απελευθέρωσης είναι ''μούφα''. Έχω υποστεί τεράστια ήττα. Είχα και εγώ κάτι να στηρίζω την ύπαρξη μου, να υψώνω το ανάστημα μου, να ταΐζω την ματαιοδοξία μου, αφού δεν ανήκω στις συμπαθείς τάξεις των διανοουμένων, των φωτομοντέλων, ( γι αυτό είσαι υπεύθυνος εσύ, μιας και μου έχεις κομμένες τις γέφυρες με τον κύριο Φουστάνο [..] ) των επιστημόνων και των ξανθιών [...]. Χάρηκα λιγάκι [...] που διαπίστωσα πως μπορώ να διατηρήσω την φήμη του « θηλυκού kukuzeli ». Και αυτό γιατί μόλις βρήκα κάποια γράμματα, σταλμένα στο παρελθόν σε αγαπημένους φίλους και διαπίστωσα με μεγάλη μου χαρά, ότι λείπουν τα επίθετα! yesss!

Άπόσπασμα απο χαμένο γράμμα :
Τρίτη μεσημέρι. Ζέστη. Κακά σημάδια στον ορίζοντα. Τριγμοί ημικρανίας. Νόμιζα ότι δεν θα ξαναρθεί αυτό το πράγμα. Κλάμα πολύ στην ανάλυση. Κλάμα μετά. Ύπνος βαθύς, βαρύς. Τριγυρνάει στο μυαλό μου μια «τυχαία» φράση του Συμεών : «Πίνω για να θυμάμαι» . Γέλασα τότε που την άκουσα, κλαιω τώρα που την θυμάμαι.[...] Θυμός, θύμηση , θυμικό, Θυμιώ. «Θύμωσε η Θυμιώ!» έλεγε η μαμά μου για μένα μικρή.


Φυσικά ρώτησα πριν τα βάλω. Άλλαξα και τα ονόματα


buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

ΑΤΙΜΑ ΜΠΟΦΟΡ. 





( Τι κάνουν άραγε αυτά τα ανθρωπάκια όταν δεν τα βλέπουμε, συνεχίζουν να κινούνται ; )


buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

22.12.03

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ 

*
Ένα καινούργιο πρόσωπο σε μια παρέα, σ' ένα δωμάτιο, εκπέμπει και δέχεται οικειότητα από την πρώτη στιγμή. Ξέρει ότι η αποδοχή της πρόσκλησης να παρευρεθεί, σημαίνει ταυτόχρονα ότι θα παίξουμε όλοι το παιχνίδι της ευγένειας. Δεν έχει ανοιχτή απόρριψη εδώ. Στο δρόμο όμως δεν τολμάς να μιλήσεις σ΄ έναν άγνωστο, σε μια γυναίκα που σ' αρέσει, μη τυχόν και σου απαντήσει απότομα κι απαξιωτικά. Θα μου πεις, όλα είναι ζήτημα θάρρους. Σωστά. Για μας, που πάσχουμε από ανεπάρκεια θάρρους, υπάρχει το ίντερνετ...
*
Πληκτρολογείς μια λέξη, μια φράση στο google και εκατοντάδες ενδεχόμενες συναντήσεις , με την ηλεκτρονική ( την πνευματοποιημένη; ) μορφή, άγνωστων σε σένα, συνανθρώπων, εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή. Δεν διστάζεις, κλικάρεις και, μαγεία, συναντιέσαι με έναν άγνωστο, χωρίς άγχος, μεγαλοπρεπώς νηφάλιοι τόσο εσύ όσο κι αυτός (αυτή). Πνευματοποιημένοι.... Αν δεν σου κάνει, κλικάρεις ξανά κι έφυγες. Αν κάτι σου τραβήξει την προσοχή, σκύβεις και κοιτάς.
*
Αν κάτι σου τραβήξει την προσοχή... Είναι ειρωνικό το ότι σε πολλές από αυτές τις συναντήσεις άλλα περιμένεις κι άλλα βρίσκεις. Μια φιλόλογος, ας πούμε, που τη βασανίζουν κοπρολαγνικές φαντασιώσεις, πληκτρολογεί τη λέξη σκατά και πέφτει πάνω σε σένα που έχεις γράψει κάτι αθυρόστομο για τα υδραυλικά των καμπινέδων ή ένα μικρό σχόλιο για τις συναντήσεις στο ίντερνετ.
*
Και μια και το 'φερε η κουβέντα, να σου πω τις λέξεις που οδήγησαν, μέσω google, κάποιους ( φίλους να τους πω; ) σ' αυτό το σάιτ. Είναι 1) παραβολή του ασώτου, 2) γυμνόστηθη, 3) Ευγένιος Αρανίτσης, 4) το κούρεμα, 5) αστείες ιστορίες, 6) γαμήσι, 7) κατεβάσεις ολόκληρα, 8) Σαββόπουλος, 9) Ιησούς και φυσικά 10) σεχ. Ας μη βρήκαν ό,τι περίμεναν όσοι βρέθηκαν ψάχνοντας εδώ, μ' αρέσει που συναντηθήκαμε.
*
Κατεβαίνω στο Ηράκλειο Κρήτης. Μπορεί και να σου γράψω. Αν δεν τα καταφέρω: Χρόνια Πολλά. Τα ξαναλέμε τον καινούργιο χρόνο.
*

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

21.12.03

*
«Οπως αγαπούσε ο Μίδας το χρυσάφι, ο Αϊνστάιν τις εξισώσεις, ο Προυστ τις μαντλέν, ο Πυγμαλίων τη Γαλάτειά του, ο Ωρίων την Αρτεμη, έτσι κι εγώ αγαπώ τα μελομακάρονα, ημερολόγιό μου.»
*
Το επταήμερο του Διόδωρου ΤΟ ΒΗΜΑ
*

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

ΞΑΝΘΙΕΣ 

*
Ακούω διάφορα για τις ξανθιές ( κυρίως ανέκδοτα ) αλλά...

Είναι αλήθεια ότι οι ξανθιές κάθε πανσέληνο κλέβουν το βλέμμα όποιου τις κοιτάξει; Είναι αλήθεια πως κάθε Τετάρτη λένε μόνο ψέματα; Είναι αλήθεια ότι όταν κοιμούνται μεγαλώνουν τα νύχια τους και είναι πάντα βαμμένα ροζ; Είναι αλήθεια ότι όταν ξυπνάνε βάφουν τα νύχια τους άσπρα; Είναι αλήθεια ότι μεθάνε με νερό της βροχής; Είναι αλήθεια πως στις προηγούμενες ζωές τους ήταν όλες μικρά μαύρα ζωάκια που κάνουν "ίιικ μπουμ" όταν τα φιλήσεις; Είναι αλήθεια ότι οι μόνοι πραγματικοί φίλοι τους είναι απαστράπτοντα ποδήλατα με κλάξον; Είναι αλήθεια πως όταν βλέπουν όνειρα δεν κοιμούνται; Είναι αλήθεια ότι οι ξανθιές δεν έχουν ψυχή, όπως εμείς, αλλά ένα κατακόκκινο μήλο ;

έχω κι άλλες απορίες για τις ξανθιές, άλλα να μη σε κουράζω τώρα.
*

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

ΑΠΕΧΘΑΝΟΜΑΙ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ. 

Αν και είναι χρήσιμη σε μερικές περιπτώσεις. Πολλά στοιχεία για τις πλαστικές εγχειρήσεις των αστέρων εδώ. Πρόσεξε τη δεξιά στήλη.
*

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

19.12.03

ΑΙΝΙΓΜΑ 

*
Υστεροφημία
***
Ω, ναι, τον ήξεραν-τον ήξεραν καλά
τον ποιητή που η πόλη σήμερα τιμά,

ήταν, πώς να το κάνουμε, δικός τους,
γνωστός με τους γνωστούς και τους αγνώστους

κυρτός και μάλλον άσχημος, με μύτη
γαμψή και ύφος λίγο σα να πλήττει,

τον έβλεπαν συχνά στους περιπάτους,
ν' ανταποδίδει το μειδίαμά τους,

να υψώνει το καπέλο του, να χαιρετά,
την κοινωνία που συσχέτιζε κουτά,

δικός τους, ναι, μα ομολογουμένως
κάπως στρυφνός κι απόμακρος, σαν ξένος,

όχι πως ήταν ακατάδεχτος, μα να,
στα ωραία, μεγάλα, μαύρα ή καστανά

μάτια του έπαιζε μια ειρωνεία,
σαν να 'βλεπε τον κόσμο υπό γωνία,

κι ήξερε τι κουμάσια ήταν αυτοί
που θα τον έστεφαν δικό τους ποιητή.

***
Σε ποιον ποιητή αναφέρεται; Η απάντηση, και ο ποιητής που το έγραψε, εδώ.

***




buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

17.12.03

Παραλίγο να της σπάσει το κεφάλι.  

*
Τίποτα δεν θα κατάφερνα στη ζωή χωρίς τους φίλους μου, όμως, όσο περνάνε τα χρόνια, καταλαβαίνω ότι αυτά τα πλάσματα έχουν γίνει, σιγά-σιγά, αποκυήματα της φαντασίας μου, καλά ριζωμένα σε μια πραγματικότητα που αγνοώ. Το ίδιο θα μπορούσαν να πουν κι αυτοί για μένα. Τι μένει; Ο ελάχιστος χρόνος που υπήρξαμε μαζί ευτυχισμένοι, ανακουφισμένοι, ατρόμητοι, χαρούμενοι. Ελπίζω αυτός ο χρόνος ο εσωτερικευμένος, λίγος κι ακίνητος, να αναμετρηθεί κάποτε με τον άλλο χρόνο, τον πανδαμάτορα, που τρέχει και μας αλλάζει. Να λάμψουν και πάλι τα πάντα για πάντα. Αλλά πως ;
*
Κυρίως όχι νοσταλγίες...
*


buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

γίνε κι εσύ ενας :  

*
abstract expressionist. ( μάθε να κουνάς το βελάκι σου )
*

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

16.12.03

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ. 

*
8πμ, νεκροταφείο Χαλανδρίου. Έχω πάει να ξεθάψω τον πατέρα μου. Θαμμένος εκεί - θάφτηκε, ξεθάφτηκε, ξαναθάφτηκε - από το 1987. Οι υπάλληλοι του νεκροταφείου μου εξηγούν ότι πρέπει να αγοράσω μια οστεοθήκη από τα πέριξ μαρμαράδικα. Την αγοράζω. Λαμπερός τενεκές. Πάνω στο κουτί πρέπει να γράψω με ανεξίτηλο μαρκαδόρο το όνομα του πατέρα μου και τη χρονιά γέννησης και θανάτου. Πότε γεννήθηκε ; πότε πέθανε ; Πέφτω σε ξαφνικό κενό μνήμης. Επανέρχομαι, τα γράφω.
*
"Πηγαίνετε στον τάφο κι εμείς θα φωνάξουμε τον εργάτη" με καθοδηγούν οι υπάλληλοι. Ξεκινάω και στη μέση του δρόμου με ξεκουφαίνουν μεγάφωνα που, μάλλον, καλούν τον εργάτη να πάει στη δουλειά του. Η ηχώ με εμποδίζει να βγάλω νόημα. Είναι σαν να ακούω έναν λοχία να δίνει παραγγέλματα σ' αυτό το στρατόπεδο των πεθαμένων. Αλλά ο εργάτης έχει συνηθίσει και καταλαβαίνει. Τον συναντάω, με το καροτσάκι του, το φτυάρι και τον κασμά του να κατευθύνεται προς τον τάφο. "Εσείς είστε για την εκταφή ;" ρωτάει.
*
Φτάνουμε. Χώμα νοτισμένο, καμιά δεκαριά περιστέρια πάνω στους σταυρούς. Αρχίζει το σκάψιμο. Κασμάς, φτυάρι. Κασμάς, φτυάρι. Κασμάς, φτυάρι. Νάτο, πρώτο το κρανίο. Χρώμα καφέ. Ο εργάτης με βλέπει να κοιτάω καλά-καλά. "Θα πλυθούν με νερό και κρασί. Εγώ θα τα πλύνω". Ωμοπλάτη. Μια, δύο. Βραχιόνιο, ένα. Πιάνει τα κόκαλα και τα πετάει ένα-ένα στο καροτσάκι του. Πλευρά. "Τα πλευρά έχουν λειώσει, τόσο καιρό θαμμένος" σχολιάζει ο εργάτης. Δεύτερο βραχιόνιο. Κάτω γνάθος. Ένα λαγόνιο . Κι άλλα πλευρά. Με το το φτυάρι ένα-δυο οστά πετιούνται στο βουναλάκι που έχει σχηματιστεί πλάι στον τάφο. Το παίρνω χαμπάρι και τα μαζεύω. "Μπα, κόκαλο ήταν αυτό;" απορεί ο εργάτης. Δεύτερο λαγόνιο. Βρίσκει τους σπονδύλους. Δυο-δυο, τρεις-τρεις, ένας μόνος του. Δεν έχω κουράγιο να τους μετρήσω. Αρχίζω να ανασκαλεύω το βουναλάκι, να βρω κι άλλα κόκαλα. Δύσκολο. Τι ήταν αυτό; πετρούλα ; οστό ; Κανονικά όταν τελειώσουμε θα πρέπει να κάτσω να λογαριάσω : "Με συγχωρείτε, αλλά λείπει το υοειδές οστό, το δεύτερο μετατάρσιο του αριστερού χεριού και τουλάχιστον τρία σησαμοειδή, θα πρέπει να ψάξουμε δυο βδομάδες ακόμα". Αδύνατον. Φροντίζω να συγκεντρωθουν τουλάχιστον τα βασικά. Πάλι καλά που ξέρω πέντε πράματα και μπορώ να ελέγξω. Αυτά τα οστά θα ξαναβρεθούν όλα μαζί μόνο τη δευτέρα παρουσία.
*
Τελειώσαμε. Κάνω μια βόλτα στον τάφο της μάνας μου. Τοποθετώ το καινούργιο καντηλάκι που αγόρασα απ' τα μαρμαράδικα. Χαιρετώ τους υπαλλήλους του νεκροταφείου. "Να πάτε σήμερα στο Δήμο να πληρώσετε το τέλος φύλαξης των οστών στο οστεοφυλάκιο, καλημέρα".
*
Τώρα που σου γράφω έχει γεμίσει το σπίτι κομμάτια ξεραμένης λάσπης που κόλλησε στις σόλες μου. Έχει δίκιο, μόνο οι νεκροί βρίσκονται "εν αληθεία".
*

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

14.12.03

σεχ again 

Χε χε. Κάθε φορά που εμφανίζεται η λέξη σεχ, ή κάτι ανάλογο, εδώ, παρατηρώ ότι τσιμπάω δυο τρείς επισκέπτες από τους χιλιάδες που ζητουν καθημερινά απο το Google να τους βρει αποτελέσματα πληκτρολογόντας αυτή τη λέξη. Σεχ, σεχ, σεχ, σεχ, σεχ λοιπόν.
*
1. γυναίκα, το σχήμα σου είναι άντρας.
*
2. The cum shots : απίστευτες φωτογραφίες. Κλίκαρε για μεγέθυνση ( cum=χύσι )
*
3. Salma Hayek
*
4. Ελλάς το μεγαλείο σου.
*

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

Γλωσσολογία. 

*
Η Μαρία απ τη Βουλγαρία λεει συνέχεια " ντάξει " γιατί νομίζει ότι το " εντάξει " είναι παραλλαγή του " ντα ".
*
Εγώ : καλή όρεξη Μαρία
Μαρία : α, εμείς στη Βουλγαρία το λέμε μπον απετί.
*
Έμαθε ελληνικά όταν ήταν πια εξήντα χρονών. Εντυπωσιακή.
*

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

12.12.03

Ξαφνική ανάμνηση. 

*
Όταν ήμουν πιτσιρικάς οι γονείς μου μ' έστελναν κατασκήνωση. Ερχόταν κάθε Κυριακή να με δουν. Στις δυο βδομάδες τους κλαιγόμουν να με πάρουν σπίτι, γιατί μου φαινόταν λεει ότι τ' αστέρια φαινόταν καλύτερα από τον κήπο του σπιτιού μου. Και δεν είχα διαβάσει, ούτε διάβασα ποτέ, Λουντέμη. Μια χαρά περνούσα στη κατασκήνωση. Έμαθα και κολύμπι. Go figure.
*

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

ο χρόνος, ο χρόνος. 

*
Ο Γκράουτσο Μαρξ σε μια στάρλετ : " αχ, έπρεπε να σε είχα γνωρίσει πριν δέκα χρόνια, τότε που ήμουν είκοσι χρόνια νεώτερος."
*

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

10.12.03

Κιθαρίστας ή ντράμμερ; 

*
Πήγαινε στο Google. Βάλε το να σου βρει αποτελέσματα για δυο λέξεις, που είτε είναι αντίθετες είτε σχετίζονται με κάποιο τρόπο ( που μόνο εσύ ξέρεις ). Σύγκρινε τον αριθμό των αποτελεσματων που θα σου δώσει η κάθε αναζήτηση. Νικητής η λέξη με τα περισσότερα αποτελέσματα.
*
Παραδείγματα:

κιθαρίστας- ντράμμερ : κιθαρίστας 1290 αποτελέσματα, ντράμμερ 49 αποτελέσματα. Νικητής ο κιθαρίστας.
Καραμανλής- Σημίτης : Καραμανλής 10800 αποτελέσματα, Σημίτης 27800 αποτελέσματα. Νικητής ο Σημίτης.
γαμήσι- μαλακία : Γαμήσι 368 αποτελέσματα, μαλακία 1250 αποτελέσματα. Αδιαφιλονίκητος νικητής η μαλακία.
βυζιά- κώλος : βυζιά 624 αποτελέσματα, κώλος 103 αποτελέσματα. Μην το συζητάμε.
θετικό- αρνητικό : θετικό 28400 αποτελέσματα, αρνητικό 15400 αποτελέσματα. Νικητής το Θετικό.
Θάνος- Δημήτρης : Θάνος 6140 αποτελέσματα, Δημήτρης 73100 αποτελέσματα. Νικητής ο Δημήτρης. Άμα βάλεις Θανάσης δίνει 17500. Το αποτέλεσμα παραμένει αν βάλεις Άγιος Αθανάσιος(1410)- Άγιος Δημήτριος(2100).
Παναγία- Ιησούς Χριστός : Παναγία 10200 αποτελέσματα, Ιησούς Χριστός 5120 αποτελέσματα. Νικητής η Παναγία μας.
*
Ο αριθμός των αποτελεσμάτων αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Ο πρωινός ηττημένος μπορεί το απόγευμα να γίνει νικητής.
*

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

9.12.03

ΛΕΣ; 

*
Το υπουργείο υγείας προειδοποιεί :
μπορεί και να πεθάνετε.

θα το δεις στο εξώφυλλο της τελευταίας Βαβέλ.
*
Το 'μαθες ότι πέθανε ο Ruben Gonzalez, ο πιανίστας στο Buena Vista Social Club ; Η σκηνή που παίζει πιάνο για να χορέψουν τα παιδάκια στη σχολή μπαλλέτου, ήταν η καλύτερη μου. Ήταν 84 χρονών.
*

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

Συνέχεια. 

Σαν συνέχεια στο από κάτω : θα 'χεις σίγουρα τσεκάρει ότι τα "ωχ" και "αχ" έχουν αντικατασταθεί με το "άουτς". Μου τη δίνει αυτή η σπαστική αλλαγή. Φρικάρω με τον αγγλισμό "θα σε πάρω πίσω". Στενοχωριέμαι που η ωραιότατη "εναλλακτική λύση" έγινε μια φτωχή και μόνη "εναλλακτική". Αυτά έχει η γλώσσα θα μου πεις και θα συμφωνήσω.

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ. 

Tο λεγόμενο «πουλί»- όταν χειρονομούμε αϊ γαμήσου με το δάχτυλο- είναι μια περιφρονητική, άσεμνη χειρονομία που συνίσταται στο να δείχνει ο μέσος προς τα πάνω ενώ τα άλλα δάχτυλα βρίσκονται σε κάμψη βοηθούντος του αντίχειρα. Πρόκειται για χειρονομία αρχαίας προελεύσεως. Το «τίναγμα του μέσου» ήταν τόσο δημοφιλές μεταξύ των Ρωμαίων ώστε έδωσαν ειδικό όνομα στον μέσο, αποκαλώντας τον : impudicus digitus (άσεμνο δάκτυλο). Το τίναγμα επέζησε πάνω από 2.000 χρόνια και είναι ακόμα δημοφιλές σε πολλά μέρη του κόσμου και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει δε, αναλόγως του πολιτισμικού περιβάλλοντος, διαφορετικές σημασίες, όπως “της δυσαρέσκειας” και της “ήπιας ενόχλησης”.

Έ χεις συνειδητοποιήσει ότι η παλιά, καλή και ελληνικότατη εκδοχή αυτής της χειρονομίας ( = ο μέσος τεντωμένος δείχνει προς τον αφαλό, η μετακαρπιοφαλαγγική άρθρωση του μέσου διατηρείται σε κάμψη με τη βοήθεια του αντίχειρα, τα υπόλοιπα δάκτυλα βρίσκονται σε έκταση, ενώ το αντιβράχιο κινείται πέρα και δώθε του οβελιαίου επιπέδου ) έχει εξαφανιστεί;

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

8.12.03

Ιρακινοί γράφουν Αγγλικά. 

Μια κοπέλα, Riverbend αυτοαποκαλείται, έφτιαξε ένα μπλογκ στο οποίο καταχωρεί συνταγές μαγειρικής ( "Is something burning?" ). Ωραιότατη μου φάνηκε η συνταγή για φακές Ραμαζανίου. Διατηρεί κι άλλο ένα μπλογκ ( "Bagdad Burning" ) όπου σχολιάζει τα τεκταινόμενα στη χώρα της. Δεν ξέρουμε πολλά γι αυτήν. Θυμάμαι να έχει αναφέρει ότι η δουλειά της έχει σχέση με υπολογιστές. Ξέρουμε επίσης ότι η οικογένεια της είναι μεγάλη. Πολλά ξαδέλφια. Ζει στη Βαγδάτη. Διάβασε και το μπλογκ του Salam Pax. Ένα μπλογκ ( "Where is Raed?" το ονομάζει ) που άφησε εποχή. Από αυτό αντλούσαν πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των Ιρακινών οι ξένοι ανταποκριτές πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μετά τον πόλεμο ο Guardian ζήτησε από τον μπλόγκερ να γίνει συνεργάτης της εφημερίδας. Τώρα τελευταία o Salam δεν γράφει συχνά. Πηγαινοέρχεται μεταξύ Βαγδάτης και Λονδίνου. Αίσθηση έκανε η δημόσια δήλωση του ( στο μπλογκ ) ότι είναι ομοφυλόφιλος. Γράφει καλά, όταν γράφει. Να μην ξεχάσω το μπλογκ του Zayed, ενός άθεου οδοντογιατρού- φωταδιστή θα τον έλεγε ο Ζουράρης- που εργάζεται στη Βαγδάτη, "Healing Irak" το όνομα του. Αυτός είναι φίλος των Αμερικανών. Ψάξε, ψάξε θα βρεις κι άλλα.

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

Μια διεύθυνση: 

Με χορταστικά κείμενα. Και Ελληνική. Τώρα που σου γράφω έχουν ήδη πάει εκεί 37380 συνάνθρωποι μας.
*

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

7.12.03

ΔΕΚΑΕΦΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΙΝΑΝΕ 

*
Στα φρόνιμα παιδιά τη νύχτα αυτή
πάντα ο Χριστούλης φέρνει κατιτί.
Αν τρως κι εσύ με όρεξη, λοιπόν,
σουπίτσες και ψωμάκι με ζαμπόν,
κι αν αποφεύγεις αταξίες και φωνές
στις ασχολίες σου τις καθημερινές,
κι αν επιπόλαια στο δρόμο δεν ορμάς
αλλά κρατάς το χέρι της μαμάς,
θα πάρεις όλα τα καλά απ' το Χριστό
κι ένα ωραίο βιβλίο- χρωματιστό!

*
Ο πρόλογος του βιβλίου " Ο Πετροτσουλούφης ή εύθυμες ιστορίες και αστείες εικόνες " του δόκτορος Ερρίκου Χόφμαν σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη. Εκδόσεις : "γράμματα 2003". Πρώτη έκδοση: Φρανκφούρτη 1845.
*

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

1.12.03

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ. 

*
Τα τελευταία χρόνια η μάνα μου, λόγω της άνοιας, φώναζε μες τον ύπνο της τον πατέρα μου και μένα. "Γιωργόόόό", "Μιχαλήήήή". Σηκωνόμουν βράδυ, να κάνω την ανάγκη μου, και την άκουγα να φωνάζει απ' το διπλανό σπίτι : " γιωωωωόόόό ", " μιααααήήήή ". Μερικές φορές ήχοι της νύχτας ( ένα σκυλί, ένα πουλί, μια πόρτα, ο αέρας ) με έκαναν να αναρωτιέμαι, μισοκοιμισμένος, " η μάνα μου ήταν αυτή;". Τώρα ξέρω τι δεν ακούω όταν σηκώνομαι ...
*

buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

Καλό μήνα 



buzz it!

(0) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 

This page is powered by Blogger. Isn't yours?